Jimmie Åkesson: Sänk bensinskatten – Sverige påverkar ändå inte det globala klimatet

Publicerad 25 april 2019 kl 13.24

Inrikes. 16-åriga Greta Thunberg har en pr-firma bakom sig och därför har hon blivit så känd. Det hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson i torsdagens Malou efter tio i TV4. En "iscensatt pr-kampanj" som media gärna driver på, kallar han det.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson verkar inte helt övertygad om den gällande dogmen i klimatfrågan. I varje fall är debatten i frågan väldigt skev.

– Klimatfrågan diskuteras mest men det är också en av de mest infekterade frågorna. Det finns en linje och avviker man från den så är man ond, ungefär som invandringspolitiken, säger han i TV4.

Åkesson påpekar att han inte förnekar klimatförändringar, men som politiker måste han framför allt se till landets bästa.

Han menar att den verkligen intressanta frågan är hur effektiv klimatpolitiken är. Jimmie Åkesson förklarar att Sverige lägger miljarder kronor på "fullständigt ineffektiv klimatpolitik" när man egentligen borde satsa på att utveckla kärnkraften.

Enligt partiledaren drivs dagens klimatpolitik av stockholmare som inte alls förstår människor som till exempel bor i det norrländska inlandet och är helt beroende av bilen. En ineffektiv politik leder också till att Sverige mister sin konkurrenskraft, vilket han menar är farligt.

SD-ledaren vill också sänka eller åtminstone inte höja bensinskatten.

Han menar att bensinskatten i Sverige inte påverkar det globala klimatet "över huvud taget". Det är bara Kina och andra stora länder som skulle kunna ha en inverkan, om de drog ned på sin kolkraft.

– Det spelar ingen roll hur mycket Greta sitter på Mynttorget eller hur mycket vi höjer bensinskatten här, det kommer inte påverka klimatet över huvud taget, påpekar han.

På frågan hur Greta då kan ha fått så mycket uppmärksamhet i världen, svarar Åkesson att det är en pr-firma som ligger bakom 16-åringens framgångar. Enligt Jimmie Åkesson handlar det om en "iscensatt pr-kampanj" som också media driver på. Han påpekar att hon är "ett barn", men att han samtidigt har ett respekt för hennes engagemang.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0