Donald Trump har redan anammat flera av Sheldon Adelsons krav – som att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem.

Ökänd oligark tros ha fått Trump utnämna krigshetsare

Publicerad 25 mars 2018 kl 20.58

Utrikes. Miljardären Sheldon Adelson, som vill atombomba Iran, tros ligga bakom Donald Trumps beslut att utse krigshetsaren John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare. Nu ifrågasätts huruvida presidenten – som han tidigare påstått – verkligen inte låter sig styras av Israellobbyn och dess pengar.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trumps beslut att utnämna John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare väckte tidigare i veckan förvåning och bestörtning.

Detta inte minst med tanke på att Trump hade gått till val på att bli en fredspresident, medan Bolton är en av de största neokonservativa krigshetsarna i Washington.

Men beslutet kan ha en logisk förklaring – som stavas Sheldon Adelson. 

Kasinomiljardären Sheldon Adelson är en av världens rikaste män och beskrivs som en sorts motsvarighet till George Soros. Han donerar enorma summor pengar till republikanska kandidater istället för, som Soros, till demokratiska.

Adelson, som har mycket starka band till Israel, brukar stödja de kandidater som utlovar mest ovillkorligt stöd till Israel och även stöder amerikanska anfallskrig mot statens fiender i Mellanöstern.

Under presidentvalkampanjen 2016 satsade Adelson först sina kort på andra kandidater, men när det i maj 2016 stod klart att Donald Trump skulle knipa republikanernas nominering lovade miljardären att bidra med så mycket som 100 miljoner (!) dollar till Trumps kampanj.

Strax därefter utlovade Trump ett nytt rekordbidrag till Israel från de amerikanska skattebetalarna.

En annan av Sheldon Adelsons hjärtefrågor som presidenten snart övertog var att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem.

Den grävande journalisten Eli Clifton konstaterar i en analys att det är Adelson som nu har förmått Trump att ta krigshetsaren John Bolton under sina vingar – trots att presidenten själv har gått till val på en motsatt utrikespolitik än den Bolton förfäktar.

Tidigare har Politico rapporterat om att det var Bolton som skrev de mest hökaktiga formuleringarna mot Iran i Trumps uppmärksammade FN-tal i höstas.

Adelson, som är nära allierad med Trumps liberale svärson Jared Kushner, försökte redan i samband med valet få Bolton utnämnd till biträdande utrikesminister.

Tidigt under sin kampanj hånade Donald Trump sina motståndare för att de tog emot bidrag av Adelson. I december 2015 förklarade han för en samling rika judiska donatorer att han inte tänkte ta emot deras pengar.

– Ni kommer aldrig att stödja mig för jag vill inte ha era pengar, sade Trump bland annat i ett tal inför republikanernas mest inflytelserika judiska intresseorganisation.

Eli Clifton konstaterar dock att Trump sedan dess inte bara tagit emot Adelsons pengar utan även anammat en rad av lobbyns krav rakt av.

Det är något som väcker oro i många läger – inte minst eftersom Sheldon Adelson tidigare har proklamerat att han vill att USA ska atombomba Iran.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0