Donald Trump har redan anammat flera av Sheldon Adelsons krav – som att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem.

Ökänd oligark tros ha fått Trump utnämna krigshetsare

Publicerad 25 mars 2018 kl 20.58

Utrikes. Miljardären Sheldon Adelson, som vill atombomba Iran, tros ligga bakom Donald Trumps beslut att utse krigshetsaren John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare. Nu ifrågasätts huruvida presidenten – som han tidigare påstått – verkligen inte låter sig styras av Israellobbyn och dess pengar.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trumps beslut att utnämna John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare väckte tidigare i veckan förvåning och bestörtning.

Detta inte minst med tanke på att Trump hade gått till val på att bli en fredspresident, medan Bolton är en av de största neokonservativa krigshetsarna i Washington.

Men beslutet kan ha en logisk förklaring – som stavas Sheldon Adelson. 

Kasinomiljardären Sheldon Adelson är en av världens rikaste män och beskrivs som en sorts motsvarighet till George Soros. Han donerar enorma summor pengar till republikanska kandidater istället för, som Soros, till demokratiska.

Adelson, som har mycket starka band till Israel, brukar stödja de kandidater som utlovar mest ovillkorligt stöd till Israel och även stöder amerikanska anfallskrig mot statens fiender i Mellanöstern.

Under presidentvalkampanjen 2016 satsade Adelson först sina kort på andra kandidater, men när det i maj 2016 stod klart att Donald Trump skulle knipa republikanernas nominering lovade miljardären att bidra med så mycket som 100 miljoner (!) dollar till Trumps kampanj.

Strax därefter utlovade Trump ett nytt rekordbidrag till Israel från de amerikanska skattebetalarna.

En annan av Sheldon Adelsons hjärtefrågor som presidenten snart övertog var att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem.

Den grävande journalisten Eli Clifton konstaterar i en analys att det är Adelson som nu har förmått Trump att ta krigshetsaren John Bolton under sina vingar – trots att presidenten själv har gått till val på en motsatt utrikespolitik än den Bolton förfäktar.

Tidigare har Politico rapporterat om att det var Bolton som skrev de mest hökaktiga formuleringarna mot Iran i Trumps uppmärksammade FN-tal i höstas.

Adelson, som är nära allierad med Trumps liberale svärson Jared Kushner, försökte redan i samband med valet få Bolton utnämnd till biträdande utrikesminister.

Tidigt under sin kampanj hånade Donald Trump sina motståndare för att de tog emot bidrag av Adelson. I december 2015 förklarade han för en samling rika judiska donatorer att han inte tänkte ta emot deras pengar.

– Ni kommer aldrig att stödja mig för jag vill inte ha era pengar, sade Trump bland annat i ett tal inför republikanernas mest inflytelserika judiska intresseorganisation.

Eli Clifton konstaterar dock att Trump sedan dess inte bara tagit emot Adelsons pengar utan även anammat en rad av lobbyns krav rakt av.

Det är något som väcker oro i många läger – inte minst eftersom Sheldon Adelson tidigare har proklamerat att han vill att USA ska atombomba Iran.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0