Arkivbild.

Klart: Danmark inför burkaförbud

Publicerad 31 maj 2018 kl 11.03

Utrikes. Nu är det klart. Danmark inför burkaförbud på allmän plats. Det danska parlamentet Folketinget har under morgonen röstat ja till förslaget. Det innebär att de som bryter mot förbudet kan få tusentals danska kronor i böter.

Gilla artikeln på Facebook

"I Danmark ska vi möta varandra på ett ordentligt sätt – ansikte mot ansikte."

Så hette det i ett pressmeddelande som den danska regeringen publicerade i början året.

Regeringen menar att den som döljer sitt ansikte inte vill vara en del av det danska samhället utan i stället bidrar till att skapa parallella samhällen med egna normer och regler.

Och nu står det alltså klart: det blir burkaförbud i landet. Detta efter att Folketinget röstat ja till regeringens förslag.

Enligt DR.dk röstade 75 för och 30 emot under omröstningen på torsdagen. Därmed kan den som exempelvis bär burka komma att bötfällas med 1.000 danska kronor från och med den första augusti.

Socialdemokraterna, Dansk Folkeparti, Venstre och De konservativa var de partier som röstade för förbudet. Enhedslisten, Alternativet, de Radikale och SF röstade däremot emot.

Förbudet gäller alltså dels de muslimska klädesplaggen burka och niqab, men även sådant som till exempel rånarluva. Alla former av maskering förbjuds dock inte, så som Halloweendräkter, tomtemask eller att gömma sitt ansikte med en halsduk när det är kallt. Att bryta mot förbudet kan leda till böter på 1.000 danska kronor. Upprepade överträdelser kan dock leda till hela 10.000 kronor i böter.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0