Kommunernas krav: Testa personal på äldreboenden

Publicerad 5 april 2020 kl 08.32

Inrikes. Nästan 100 kommuner uppger för Ekot att de vill ha ökade möjligheter att testa personalen på äldreboendena för covid-19.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan rapporterade Ekot att bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 hade upptäckts på äldreboenden i fler än 90 av Sveriges 290 kommuner.

Knappt 100 kommuner uppger att man vill får en utökad möjlighet att provta personalen inom äldreomsorgen.

– Det skulle underlätta för våra medarbetare att slippa känna oro för att man är smittad och även för dem som finns runt omkring, vi ska ju hjälpa någon annan, så att man inte som medarbetare smittar någon patient, säger Maria Jonsson, chef för vård och äldreförvaltningen i Borås stad, till Sveriges Radio.

Attendos vd Martin Tiveus sade i tisdags i SVT:s Aktuellt att smittan kommit in på bolagets äldreboenden trots att man sedan länge har besöksförbud för anhöriga och att personal med symptom inte tillåtits arbeta.

– Vi drar slutsatsen att den bärs in av personal som inte uppvisar några symptom men som ändå är smittbärare, sade Tiveus.

Folkhälsomyndighetens linje är dock fortfarande att det är mycket osannolikt att personer som bär på coronaviruset men som inte själva utvecklat symptom skulle smitta andra. Detta trots att motsatta besked ges från WHO och andra länders smittskyddsmyndigheter.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus