Konstfacks expert: Politiskt korrekt "godhet" viktigare än att kunna illustrera

Publicerad 10 mars 2019 kl 14.58

Inrikes. Svenska statens konsthögskola Konstfack exkluderar öppet manliga sökande i syfte att kvotera in fler feministiska vänsterkvinnor. Nu får högskolan rätt i ett sakkunnigutlåtande från Merav Salomon i Israel, rapporterar Academic Rights Watch.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har tidigare skrivit om hur statliga Konstfack ställer politiska krav på "normkritik" vid tillsättningen av tjänster. 

Feministen och antirasisten Sara Teleman tilldelades nyligen en professur vid Konstfack, trots att granskningen av henne visade att hon var i princip okänd utanför Sverige. Det bedömdes nämligen att Teleman "arbetar utifrån ett feministiskt och politiskt perspektiv" och att hon "förstår" att "maktanalys" är "centralt för ett normkritiskt perspektiv".

Samtliga sakkunniga som fick lämna utlåtanden var kvinnor.

Manliga sökande diskvalificerades samtidigt med hänvisning till att de brast i just "normkritik". 

En sökande, Samuel Nyholm, innehar redan en professur i samma ämne i Tyskland. Men Konstfacks sakkunniga bedömde att inget av de arbeten han lämnat in hade någon "normkritisk konceptuell grund". Det klagades också på att han skildrade "traditionellt framställda nakna och erotiserade kvinnor". En annan sakkunnig konstaterade att delar av hans arbete går på tvärs mot den "normkreativa delen av programmet, genom (ironisk) reproduktion av bland annat rasistiska stereotyper".

Tillsättningen av professuren överklagades, skriver Academic Rights Watch.

En ny kvinnlig sakkunnig, Merav Salomon vid Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem, anklagar nu de tre exkluderade männen för att skapa konst som är "konservativ" och ger uttryck för "gammeldags machismo". Hon rekommenderar uttryckligen Konstfack att inte anställa någon av de tre männen eftersom de inte uppfyller de normkritiska kraven.

Däremot överöser Salomon de tre kvinnliga sökande med beröm för deras vänsterorienterade politiska arbete.

Hon rekommenderar att en av kvinnorna, Karin Sunvisson, kallas till intervju eftersom hon "ifrågasätter hegemonier, sociala normer och strukturer". Enligt Merav Salomon har Sunvisson insett att det det viktiga i en illustration är bildens "godhet" som uttrycks genom konstnärens "etik".

"Om du är en god, normkritisk person kan vi ha överseende med hur du tecknar – det är väl kontentan", konstaterar Academic Rights Watch.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0