Kosovoalbaner väller in i Sverige

Publicerad 26 februari 2015 kl 14.29

Inrikes. Antalet asylsökare från Kosovo har ökat drastiskt på bara några månader. Nu är de den näst största asylgruppen – trots att deras chanser att få stanna är minimala. Anledningen tros vara att det sprids rykten om att man får automatiskt uppehållstillstånd och bidragsförsörjning i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Ökningen av antalet asylsökare från Kosovo började märkas i slutet av förra året. I november kom 145 asylsökare från landet under hela månaden – men i februari har siffran ökat till över hundra per vecka. 

Mellan den 11 och 17 februari inkom 141 asylansökningar från personer som kommer från Kosovo. Under samma period sökte 203 syrier – som är den största gruppen – asyl.

Enligt Migrationsverket har det spridits rykten i Kosovo om att man får automatiskt uppehållstillstånd om man tar sig till Sverige. Det stämmer visserligen när det gäller asylsökare från Syrien – men bara någon enstaka procent av asylsökarna från Kosovo får stanna. Det rör sig då främst om minoritetsgrupper och personer med allvarliga hälsotillstånd som får tillstånd på grund av "synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter".

De allra flesta som kommer till Sverige från Kosovo hamnar istället i mottagningssystemet i ett par månader innan de får avslag på sin ansökan och ombeds åka hem igen.

– När man får ett avslag på sin ansökan och gjort det sannolikt att man har sin hemvist i Kosovo så är det meningen att man ska åka tillbaka dit. När man får ett avslag har man inte gjort gällande att man har skyddsskäl eller andra skäl att stanna i Sverige, säger Migrationsverkets presskommunikatör Johanna Måhlén till Fria Tider.

Resan från Kosovo går via Serbien och Ungern. För de flesta är dock Tyskland, snarare än Sverige, destinationslandet, enligt Migrationsverket. Hittills i år har Tyskland tagit emot cirka 23.000 asylsökare från Kosovo.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0