Londons illegala får gratis vård

Publicerad 12 april 2012 kl 01.27

Utrikes.Den neokonservative borgmästaren i London, Boris Johnson, har i dagarna släppt ett instruktionshäfte där det framgår hur den som befinner sig illegalt i landet får tillgång till gratis sjukvård. Instruktionerna gäller även för den som befinner sig i landet på besök, vilket därmed öppnar upp för att engelska skattebetalare kan tvingas bekosta utländska medborgarens sjukvård utan att få en krona i gengäld.

Gilla artikeln på Facebook

Tilltaget kritiseras starkt av den invandringskritiska stiftelsen Migration Watch UK, som kräver häftets omedelbara tillbakadragande. Instruktionshäftet, som ges ut på nio olika språk, innehåller klara instruktioner hur man som illegal invandrare kan göra för att bluffa sig till gratis sjukvård, trots att man inte har rätt att upprätthålla sig i landet. Det är framförallt följande meningar som retat upp stiftelsen:

“Sometimes general practices ask for proof of address or proof of ID. If you do not have any documents, they can still register you”

Senare i häftet står det:

“Overseas visitors do not legally have to prove their identity or immigration status to register with a practice”.

Sir Andrew Green, stiftelsens chef, frågar retoriskt:

-Vilket annat land i världen skulle gå med på att behandla andra länders medborgare utan minsta försäkran om deras legala status? Borgmästaren riskerar att förvandla den nationella sjukvården till en internationella sjukvård - allt betalat av brittiska skattebetalare.

Boris Johnson, som har en rad kontroversiella incidenter på sitt CV, kampanjar för fullt som Konservativa partiets representant inför borgmästarvalet om en knapp månad och hoppas kunna bli återvald.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0