Genrebild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Luciafirande anses "kränkande" – förskola stoppar traditionen

Publicerad 24 november 2018 kl 17.04

Inrikes. En förskola i Motala har beslutat att ställa in årets luciafirande bland annat med motiveringen att traditionen kan vara "kränkande" mot vissa. Dessutom anses det strida mot "genusperspektivet" när barn går på rad.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Motala Vadstena Tidning som rapporterar om upprörda föräldrar i Motala sedan förskolan Kärrbacken bestämt sig för att inte ha något luciafirande i år.

Förklaringen till att man ställer in traditionen är flera. Bland annat påstår skolan alla inte har råd att köpa kläder till firandet samt att det strider mot "genusperspektivet" när barn går på rad i luciatåget.

Skolan ska inte ens ha rådfrågat barnens föräldrar eftersom det inte är deras sak att bestämma, anser man.

– Det är inte något de kan vara med och bestämma. Beslutet tar vi inom ramen för skollagen, mot diskriminering och kränkande behandling. Vi vill inte exkludera någon, säger förskolechefen Anna Karmskog till MVT.

Under ett föräldramöte i onsdags blev det ilsk stämning och flera föräldrar ska ha känt sig överkörda av förskolechefen, enligt Aftonbladet.

– Jag blev så förbannad att jag reste mig upp och sa att "nu går jag ur rådet", säger föräldern Jessica Gunninge, som även sitter i förskolerådet, till Aftonbladet och påpekar att de blev helt överkörda.

Enligt mamman borde skolor inte blanda sig i och försöka hindra sådana här traditioner, som är uppskattade av många.


Nyheter från förstasidan

Trump drar in asylrätten – väntas stoppa invandring

Invandrare måste söka asyl i länder som de passerar. Väntas göra det "omöjligt" för latinamerikaner att söka asyl i USA.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0