Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten

Lugn inledning på hösten för Afghanistan­styrkan

Publicerad 8 oktober 2012 kl 19.27

Utrikes.De svenska förband som deltar i den NATO-ledda ockupationen av Afghanistan har haft en lugn månad bakom sig. Det berättade överstelöjtnant Görgen Larsson för pressen under förra veckan.

Gilla artikeln på Facebook

- Läget är stabilt och det har lyckligtvis inte varit en enda stridskontakt sedan förra pressmötet. Så vitt jag minns är det första gången som det gått en hel månad utan att vi varit påskjutna, uppgav Larsson.

Den 3 september var de svenska soldaterna inblandade i en flera timmar lång strid med afghanska gerillatrupper i den västra delen av den svensk-finska ockupationszonen. Tre dagar senare återupptogs striden i området och de svenska soldaterna begärde in amerikanskt flygunderstöd. Amerikanska bomb- och attackplan av typ B2 och F16 bombade det femtiotal gerillasoldater som de svenska soldaterna observerat i området. Inga svenska soldater skadades fysiskt vid de två stridstillfällena.

Sedan dess har det alltså varit ovanligt lugnt i de fyra provinser som Sverige ansvarar för i Afghanistan. Normalt deltar svenska soldater regelbundet i strider mot den afghanska gerillan. Hotet från improviserade sprängladdningar är fortsatt stort mot de svenska soldaterna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0