EU-valet 2019

M: "Oerhört viktigt" med lägre invandring – och EU-länder ska inte tvingas ta emot "en enda" asylsökare

Publicerad 29 april 2019 kl 18.50

Inrikes. Asylinvandringen till EU ska vara helt frivillig för medlemsländerna. Det förklarar nu Moderaternas EU-toppkandidat Tomas Tobé för Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna fortsätter framställa sig som ett allt mer restriktivt parti när det kommer till invandring.

Partiledaren Ulf Kristersson har redan upprepade gånget kallat "integrationen" för en ödesfråga, och sagt att den generösa invandringspolitiken ihop med slappa krav är "farlig".

Nu kommer Moderaternas EU-toppkandidat Tomas Tobé med ytterligare ett utspel i frågan.

EU-länder ska inte tvingas ta emot asylsökare. Medlemsstaterna ska inte behöva acceptera "en enda" om de inte själva vill, menar han, men de ska ändå få vara med i EU.

– Ja, det tycker jag i grunden. Men jag tycker att det är orimligt att de länderna i så fall är stora mottagare av bidrag. Det är klart att vi ska använda EU:s budget för att föra diskussioner med de länderna, förklarar Tomas Tobé för Aftonbladet.

Vidare påpekar Tobé att Sverige fortfarande är det sjätte största mottagarlandet av asylsökare sett till sin befolkning. Därför är det "oerhört viktigt" att ta fram en ny invandringspolitik som leder till en lägre invandring till Sverige, anser han.

Att ta tvinga alla EU-medlemmar att fylla sina länder med utomeuropeiska invandrare är något som statsminister Stefan Löfven (S) drivit i flera år. Men Tomas Tobé tror inte EU kommer lyckas enas kring en sådan lösning. M-kandidaten anser att asylprocessen ska göras utanför EU:s gränser, och bara de som har rätt till asyl ska släppas in.

Tomas Tobé berättar också att det under hans tid i ungdomsförbundet MUF talades om att införa helt öppna gränser. I verkligheten fungerar det inte, tycks han nu ha insett.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0