Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.
Lage Hortlund i Piteå är starkt kritisk till Fredrik Reinfeldts fria invandringspolitik. Nu lämnar han partiet för SD.

M-politiker går över till SD: "Moderaterna är för fri invandring"

Publicerad 4 januari 2018 kl 15.55

Inrikes. Den framträdande moderate kommunpolitikern Lage Hortlund i Piteå går nu över till Sverigedemokraterna. Orsaken är att Hortlund inte känner igen sitt gamla parti, som enligt honom har börjat företräda fri invandring till Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Lage Hortlund, 73, som nu lämnar Moderaterna för att i stället bli medlem i och politiker för Sverigedemokraterna.

Hortlund är före detta gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi. Han har suttit i kommunfullmäktige samt i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden i Piteå kommun.

Enligt Moderaternas hemsida har han ett "aldrig sinande intresse för den ekonomiska och politiska debatten. SVT beskriver honom som "en av Moderaternas mest profilerade politiker i Piteå".

Förklaringen till att Hortlund nu lämnar Moderaterna är att han inte längre kan företräda en politik som innebär fri invandring. Han menar att den tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt gick långt över gränsen och i grunden förändrade Moderaterna på ett negativt sätt.

– Moderaterna har sedan migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet 2011 i praktiken varit för fri invandring på skattebetalarnas bekostnad på ett sätt som jag inte känner att jag kan stå bakom, säger Lage Hortlund i ett pressmeddelande.

I stället för att fortsätta försöka vända utvecklingen vill han nu vara med och påverka ett parti som han menar redan går i rätt riktning.

Lage Hortlund kommer nu kandidera för Sverigedemokraterna i kommunvalet 2018. Och Robert Håkansson, som är gruppledare för SD i Piteå, välkomnar sin nye medlem.

Den så kallade migrationsuppgörelsen från mars 2011 var en överenskommelse som träffades mellan Alliansregeringen Fredrik Reinfeldt och Miljöpartiet. Efter valet 2010 kunde Alliansen inte längre bilda egen majoritet eftersom Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen. Men i stället för att samarbeta med SD, valde Reinfeldt att ingå en pakt med vänsterextrema MP, som bland annat innebar att illegala invandrare fick rätt till akut vård, och deras barn till vård och skola. Formuleringen "synnerligen ömmande omständigheter" ändrades också till "särskilt ömmande omständigheter" för att det skulle bli lättare för så kallade "barn" att få uppehållstillstånd.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0