EU-valet 2019
Emmanuel Macron verkar rädd inför Europaparlamentsvalet, där han ser ett ödesdigert hot från nationalister.

Macron: Framtidens Europa ska vara "vänt mot Afrika"

Publicerad 5 mars 2019 kl 18.23

Inrikes. Frankrikes president Emmanuel Macron försöker nu skrämma upp de europeiska folken inför det kommande Europaparlamentsvalet. Det stora hotet är nationalisterna, som enligt Macron inte har några fungerande lösningar, säger han i sitt ödesmättade tal "För en Förnyelse av Europa".

Gilla artikeln på Facebook

Frankrikes president Emmanuel Macron vänder sig nu till alla länder i Europa för ett "akut" meddelande inför EU-valet i maj.

Enligt den franske ledaren är valet avgörande för Europas framtid.

– Om jag tar mig friheten att vända mig direkt till er, är det inte bara med anledning av vår gemensamma historia och våra värderingar. Det beror på att läget är akut. EU-valen, som hålls om några veckor, blir avgörande för Europas framtid, säger han.

Macron menar att han vill se en "förnyelse av Europa" där flera åtgärder vidtas för att, som han menar det, bygga framtiden.

Bland annat vill han att "experter" ska skydda den europeiska demokratin och att så kallat "hat" på nätet totalförbjuds.

– Jag föreslår inrättande av en europeisk byrå för skydd av demokratierna, som tillhandahåller alla medlemsstater europeiska experter, vars uppgift är att skydda staternas valprocess mot cyberattacker och manipulationer.

– För att slå vakt om vår självständighet borde vi också förbjuda att politiska partier i Europa finansieras av främmande makter. Vi borde genom europeiska riktlinjer förbjuda alla hat- och våldsbejakande inlägg på internet, eftersom respekt för individen är själva grundvalen för vår civilisation, fortsätter han.

Presidenten säger sig vilja ha fungerande gränskontroller, men också fortsatt invandring. 

– Inför migrationen tror jag på ett Europa som skyddar både sina värderingar och sina gränser, förklarar han.

Samtidigt hävdar han att Europa har ett "gemensamt öde" med Afrika, och att det är dit vi ska vända blicken i framtiden.

– Ett Europa som blickar ut i världen ska vara vänt mot Afrika, som vi bör ingå en framtidspakt med. Genom att acceptera ett gemensamt öde, stödja Afrikas utveckling ambitiöst och inte defensivt: med investeringar, partnerskap på universitetsnivå, utbildning för flickor.

– Frihet, skydd, framsteg. På dessa grundpelare ska vi bygga en Förnyelse av Europa. Vi kan inte låta nationalister, som inte har någon lösning att erbjuda, utnyttja missnöjet bland våra folk. Vi kan inte vara sömngångare i ett kraftlöst Europa. Vi kan inte nöja oss med rutiner och magiska formler. Den europeiska humanismen kräver handling.

Enligt den franske ledaren leder nationalism och dess "lögner" till förödande problem, som Brexit.

– Fällan är inte att höra till Europeiska unionen; fällan är de lögner och den ansvarslöshet som kan förstöra unionen. Vem sade sanningen åt britterna om deras framtid efter Brexit? Vem sade att de skulle förlora tillgången till den europeiska marknaden?

– Ett nationalistiskt tillbakadragande innebär att förkasta utan att erbjuda en lösning. Och denna fälla hotar hela Europa: de som utnyttjar missnöjet, och får hjälp av falsk information, lovar allt och dess motsats, påpekar han.

Emmanuel Macron menar alltså att han står för en sund förändring av EU, till skillnad från nationalisterna, som enligt honom strävar mot farlig slutenhet. Och han påstår sig stå på folkens sida.

– Därför ska vi innan slutet av året, tillsammans med representanter för europeiska institutioner och stater, inrätta en Konferens för Europa för att framlägga alla förändringar som är nödvändiga för vårt politiska projekt, utan tabu, utan att ens revidera fördragen. Denna konferens skulle ta med medborgarpaneler, höra universitetslärare, arbetsmarknadsparter, representanter för religiösa och andliga samfund. Den skulle utarbeta en färdplan för Europeiska unionen och omsätta de viktigaste prioriteterna i konkreta handlingar.

– I detta Europa kommer folken verkligen att ha tagit kontrollen över sin framtid, i detta Europa är jag säker på att Storbritannien har sin plats, hävdar han.

Macron drar också paralleller till andra världskriget.

– Sedan det andra världskriget har Europa aldrig behövts så mycket. Ändå har Europa aldrig varit i lika stor fara, säger den franske presidenten i sitt dramatiska tal.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0