I Mediestudiers nya bok "Misstron mot medier", som presenteras på ett seminarium idag, redovisas resultat från SOM-undersökningar som visar att svenskarnas förtroende för journalister är på en bottennivå – åtminstone när det gäller rapporteringen i ämnen kopplade till invandringen.
Institutets föreståndare Lars Truedson nämner vissa av fynden i en debattartikel i Dagens Nyheter. Bland annat uppger 54 procent av de svarande att de helt eller delvis instämmer i påståendet att "svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring". Samtidigt är det bara 27 procent som anser påståendet vara helt eller delvis felaktigt.
Studier som läggs fram i boken visar även att rödgröna väljare har störst förtroende medierna, medan förtroendet är lägre bland alliansväljare – och lägst bland SD:s sympatisörer.
Truedson, som själv är vänsterjournalist, ger uttryck för ett visst mått av självkritik. Han konstaterar att det nu är "dags att på allvar diskutera" huruvida journalisterna åsidosätter den så kallade konsekvensneutraliteten i sin rapportering kring ämnen som rör invandringen.
"Kanske tilläts på sina håll något som kanske sågs som en humanistisk grundideologi trumfa konsekvensneutraliteten", skriver han.
Han frågar sig även om det kan vara så att medier möjligen "överutnyttjat" de så kallade pressetiska reglernas tionde punkt, som går ut på att man inte ska framhäva "berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande".
"En sak är säker: även om tanken på överdriven återhållsamhet skulle sakna grund, är detta en pedagogisk nyckelfråga för branschen om vi vill återfå förtroende från dem som idag inte tror att vi rapporterar ärligt om invandringens för- och nackdelar", skriver Lars Truedson i DN.