Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.

Majoritet utgår från att svensk media ljuger om invandringen

Publicerad 29 maj 2017 kl 05.26

Media. Mer än hälften av svenskarna anser att svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring. Samtidigt är folk som röstar vänster mer benägna att lita på journalisterna, enligt en ny bok från Institutet för Mediestudier.

Gilla artikeln på Facebook

I Mediestudiers nya bok "Misstron mot medier", som presenteras på ett seminarium idag, redovisas resultat från SOM-undersökningar som visar att svenskarnas förtroende för journalister är på en bottennivå – åtminstone när det gäller rapporteringen i ämnen kopplade till invandringen.

Institutets föreståndare Lars Truedson nämner vissa av fynden i en debattartikel i Dagens Nyheter. Bland annat uppger 54 procent av de svarande att de helt eller delvis instämmer i påståendet att "svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring". Samtidigt är det bara 27 procent som anser påståendet vara helt eller delvis felaktigt.

Studier som läggs fram i boken visar även att rödgröna väljare har störst förtroende medierna, medan förtroendet är lägre bland alliansväljare – och lägst bland SD:s sympatisörer.

Truedson, som själv är vänsterjournalist, ger uttryck för ett visst mått av självkritik. Han konstaterar att det nu är "dags att på allvar diskutera" huruvida journalisterna åsidosätter den så kallade konsekvens­neutraliteten i sin rapportering kring ämnen som rör invandringen.

"Kanske tilläts på sina håll något som kanske sågs som en humanistisk grundideologi trumfa konsekvensneutraliteten", skriver han.

Han frågar sig även om det kan vara så att medier möjligen "överutnyttjat" de så kallade pressetiska reglernas tionde punkt, som går ut på att man inte ska framhäva "berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande".

"En sak är säker: även om tanken på överdriven återhållsamhet skulle sakna grund, är detta en pedagogisk nyckelfråga för branschen om vi vill återfå förtroende från dem som idag inte tror att vi rapporterar ärligt om invandringens för- och nackdelar", skriver Lars Truedson i DN.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Mitt folk är min främsta prioritering

Har Helmut Kohl som rättesnöre inom EPP-gruppen. Kommer inte stödja invandringsvurmare som EU:s framtida ledare.0 

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Mer från Media

Studie: SR och SVT fulvinklar åt vänster

Framförallt vinklas invandring och SD.. "I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet."0 

Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Bland liberaler och vänsteranhängare är förtroendet 88 procent, bland SD:are 51 procent. "Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier."0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0