Patienter drabbade av covid-19 inom svensk intensivvård.

Många yngre behöver intensivvård för covid-19

Publicerad 6 april 2020 kl 05.56

Inrikes. Medelåldern för personer som intensivvårdats för covid-19 i Sverige är bara 60,2 år. Folkhälsomyndigheten vill att alla över 70 begränsar sina sociala kontakter, men Svenska Intensivvårdsregistret räknar med att alla över 65 tillhör en riskgrupp på grund av sin ålder.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska Intensivvårdsregistret, SIR är mer frikostiga med information än vad Folkhälsomyndigheten har varit på senaste tiden. Siffror från registret som är uppdaterade den 5 april visar att 75 procent av de som intensivvårdats hittills är män. Av de som vårdats har 25 procent diabetes, 35 procent högt blodtryck och 25 procent en kronisk hjärt-kärlsjukdom. Omkring tre procent av de som vårdats lider av extrem fetma.

En grupp som däremot inte dominerar inom intensivvården är de äldsta. Medelåldern bland dem som intensivvårdats uppges bara vara 60,2 år. Den vanligaste åldersgruppen bland dem som intensivvårdas är de som är i åldern 60-69 år. Totalt 204 patienter har vårdats inom detta åldersspann. Åldersgruppen 50-59 år kommer dock inte långt efter med med 170 vårdade. I åldersgruppen 40-49 år är det 79 personer som intensivvårdats.

Enligt intensivvårdsregistret är det 23,6 procent av dem som intensivvårdats som inte har någon "riskfaktor". Notera att intensivvårdsregistret registrerar alla människor över 65 år som att de har riskfaktor. Tidigare har det förekommit uppgifter om att människor äldre än 70 ska anses ha riskfaktor.

En tabell hos intensivvårdsregistret visar tydligt hur ökningen av coronadrabbade som vårdats inom intensivvården ser ut för de tre senaste veckorna. Intensivvårdsregistret skriver vidare att vissa patienter registreras två eller flera gånger om de exempelvis intensivvårdats vid fler än ett sjukhus.

Bild:

© SIR

Kumulativt diagram över antalet intensivvårdade för covid-19 i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Här blir äldre kvinnan brutalt attackerad av en mobb

Använde planka som tillhygge. Den vita kvinnan bad männen att sluta slå sönder hennes butik.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus