Merkels efterträdare: Islam har idéer som är "oförenliga" med våra

Publicerad 11 mars 2019 kl 17.11

Utrikes. Partiledaren för de tyska kristdemokraterna Annegret Kramp-Karrenbauer menar nu att Europa behöver reformera islam utifrån upplysningens idéer. Islam har nämligen starka "trender" som är oförenliga med europeiska värderingar.

Gilla artikeln på Facebook

CDU:s nya ledare, och möjligen Tysklands nästa förbundskansler, Annegret Kramp-Karrenbauer har nu svarat på den franske presidenten Emmanuel Macrons vision av framtidens EU.

Den tyska partiledaren delar uppfattningen att "Europa måste bli starkare". Samtidigt är hon betydligt mer försiktig än Macron.

Sådant som europeisk centralism samt en europeisering av sociala system och minimilöner är helt fel väg att gå, menar hon.

– Det finns ingen version av en europeisk superstat som kan leva upp till målet om ett Europa som består av suveräna medlemsstater. De europeiska institutionernas arbete kan inte hävda någon moralisk överlägsenhet över de nationella regeringarnas samarbetsinsatser. Ett nytt Europa kan inte grundas utan nationalstaterna: de ger demokratisk legitimitet och identifiering, påpekar hon.

– Det är medlemsstaterna som formulerar och samlar sina egna intressen på europeisk nivå. Det här ger européerna sin internationella vikt. Europa ska fokusera på närhetsprincipen och nationalstaternas individuella ansvar och samtidigt kunna agera i ett gemensamt intresse.

I stället ska EU växa sig starkare genom mer investeringar i innovationer, enligt Kramp-Karrenbauer.

Hon påpekar visserligen att varje medlemsstat måste bidra till att bekämpa orsaker till migrationsströmmar, skydda sina gränser och ta in migranter. Men samtidigt menar hon att:

– Ju mer arbete ett land gör på ett område, desto mindre behöver dess bidrag vara på andra områden, utan att helheten blir mindre värd, säger hon, uppenbarligen som en eftergift till medlemsländer Polen och Ungern som inte vill ta in invandrare.

Hon varnar också för ett islam som inte är kompatibelt med europeiska värderingar.

– Många medlemsstater står inför utmaningen att hålla ihop ett samhälle som blivit mer heterogent som ett resultat av invandring. Detta är särskilt sant med tanke på islamiska trender som är oförenliga med våra idéer om ett öppet samhälle, säger hon.

– En av framtidens viktigaste frågor är därför om Europa kan ge incitament att tillåta en form av islam som är förenligt med våra värderingar, fortsätter hon och säger att Europa behöver inrätta akademiska institutioner baserade på upplysning och tolerans, "där vi lära upp våra egna imamer och lärare i denna anda".


Nyheter från förstasidan

FN öppnar för att frige 55.000 IS-terrorister

Menar att familjerna ska skickas tillbaka till Europa. Länderna måste "ta ansvar" för sina medborgare, anser FN:s människorättschef.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0