Asylkaoset
Kommunala evakueringsplatser för asylsökare i Ursvik.

Migrationsverket: Nu är bostäderna slut

Publicerad 19 november 2015 kl 12.51

Inrikes. Från och med i dag, torsdag, kan Migrationsverket inte längre erbjuda tak över huvudet för alla asylsökare som kommer till Sverige från tredje världen. Det innebär att invandrarna hädanefter kan få ordna boende på egen hand – eller sova utomhus.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsverket har redan tidigare slagit larm om att boendesituationen är akut och att antalet nya boendeplatser inte räcker för alla nya asylsökande. Hittills har myndigheten ändå löst situationen, men i dag har Migrationsverket för första gången kommit till en punkt där man registrerar nya asylsökande utan att samtidigt kunna erbjuda ett boende.

– Det vi har flaggat för under en längre tid har nu inträffat. Vi har gått i en ny fas där Migrationsverket inte kan erbjuda tak över huvudet. Platserna räcker inte till, säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik i ett uttalande.

Detta betyder i praktiken att asylsökare  från och med nu kan komma att få ordna sitt boende på egen hand. Migrationsverket prioriterar barnfamiljer när lediga platser finns i boendesystemet så det är därför i första hand den stora gruppen ensamstående män som påverkas av förändringen.

Om asylsökaren inte kan ordna boende på egen hand träder socialtjänstlagen in, eftersom det är kommunen som ytterst ansvarar för de personer som vistas där.

Migrationsverket arbetar samtidigt vidare med att hitta nya boendeplatser, genom att skapa mer plats i befintliga boenden, öppna nya boenden och ta fler kommunala evakueringsplatser i anspråk. Trots detta arbete motsvarar inte de nya platserna behovet, enligt myndigheten.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inga åtgärder mot åklagare som ljög om Tommie Lindh

Får fortsatt fullt förtroende trots falska uppgifterna i media. Aftonbladet spann omedelbart vidare på bluffen – och tonade ner mordet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0