Asylkaoset
Kommunala evakueringsplatser för asylsökare i Ursvik.

Migrationsverket: Nu är bostäderna slut

Publicerad 19 november 2015 kl 12.51

Inrikes. Från och med i dag, torsdag, kan Migrationsverket inte längre erbjuda tak över huvudet för alla asylsökare som kommer till Sverige från tredje världen. Det innebär att invandrarna hädanefter kan få ordna boende på egen hand – eller sova utomhus.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsverket har redan tidigare slagit larm om att boendesituationen är akut och att antalet nya boendeplatser inte räcker för alla nya asylsökande. Hittills har myndigheten ändå löst situationen, men i dag har Migrationsverket för första gången kommit till en punkt där man registrerar nya asylsökande utan att samtidigt kunna erbjuda ett boende.

– Det vi har flaggat för under en längre tid har nu inträffat. Vi har gått i en ny fas där Migrationsverket inte kan erbjuda tak över huvudet. Platserna räcker inte till, säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik i ett uttalande.

Detta betyder i praktiken att asylsökare  från och med nu kan komma att få ordna sitt boende på egen hand. Migrationsverket prioriterar barnfamiljer när lediga platser finns i boendesystemet så det är därför i första hand den stora gruppen ensamstående män som påverkas av förändringen.

Om asylsökaren inte kan ordna boende på egen hand träder socialtjänstlagen in, eftersom det är kommunen som ytterst ansvarar för de personer som vistas där.

Migrationsverket arbetar samtidigt vidare med att hitta nya boendeplatser, genom att skapa mer plats i befintliga boenden, öppna nya boenden och ta fler kommunala evakueringsplatser i anspråk. Trots detta arbete motsvarar inte de nya platserna behovet, enligt myndigheten.


Nyheter från förstasidan

Kraftiga skyfall på väg mot Stockholm

Risk för översvämningar på sina håll. Kraftiga skurar vid Upplandskusten samt i Södermanlands och Stockholms län0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0