Morgan Johansson om våld mot kvinnor: "Vi män" måste ändra oss

Publicerad 26 mars 2019 kl 00.16

Inrikes. Justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanar nu Sveriges män att förändra sig. Detta för att få slut på våldet mot kvinnor i nära relationer, säger han i intervju med TT.

Gilla artikeln på Facebook

SVT:s dokumentär "Älska mig för den jag är" om artisten Josefin Nilsson och den utdragna misshandel som hon utsattes för har väckt stark debatt de senaste dagarna.

Nilsson, som var medlem i den gotländska popgruppen Ainbusk Singers, dog i februari 2016, bara 46 år gammal.

"Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid", stod det i ett pressmeddelande efter dödsfallet.

Nu uttalar sig även justitieminister Morgan Johansson i frågan.

Ministern klumpar ihop landets män och menar "vi män" måste ändra på oss. I intervjun med TT menar han att problemet i grunden handlar om ett "strukturellt förtryck" i Sverige och att det krävs en attitydförändring bland "oss män" för att våldet ska upphöra.

– Det är vi män som måste förändra oss, säger han till nyhetsbyrån.

Justitieministern nämner flera straffskärpningar på området, som han menar är viktiga, men anser också att fler svenska män offentligt borde ta avstånd från förnedring och misshandel av kvinnor.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0