Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, MSB, pekar i sin senaste lägesrapport särskilt på den akuta bristen på boenden för så kallade ensamkommande flyktingbarn. Flera kommuner uppger nu att de helt saknar förmåga att ta emot fler.
"MSB:s bedömning är att det svenska samhällets förmåga att ta emot ensamkommande barn är fortsatt starkt utmanad. Principen om barnets bästa i beslut som rör barnet kan inte uppfyllas", konstaterar myndigheten.
Enligt Migrationsverket finns ett behov av att utöka antalet platser på så kallade evakueringsboenden till 20.000. Hittills är cirka 7.000 platser aktiverade, vilket innebär att det nu gäller att få fram drygt 13.000 platser till.
"Problemet kan inte lösas fullt ut även om Försvarsmakten ställer fler boenden till förfogande eller om MSB skulle anordna fler tältboenden", skriver MSB.
Det massiva inflödet av asylsökare leder också till "utträngningseffekter inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst", enligt myndigheten.
– Man har så fullt upp att hantera ensamkommande barn och asylsökande så att man får problem med den ordinarie verksamheten, till exempel inom sjukvård och socialtjänst, säger Alexandra Nordlander, verksamhetsansvarig för operativ analys på MSB, till Aftonbladet.
I Skåne, Västra Götaland och Stockholm riskerar aktörer nu "att inte mäkta med sina åligganden från och med december" om de inte omedelbart får förstärkning.
Enligt MSB är det för tidigt att säga om de införda gränskontrollerna påverkar volymerna på asylinvandringen. Statistik från Migrationsverket visar dock att inflödet har fortsatt på samma nivå som förut.