Muslim hotade läkare – läkaren döms att betala 75.000

Publicerad 12 april 2015 kl 12.43

Inrikes. En läkare i Skåne tvingas nu betala 75.000 kronor i skadestånd för att ha vidareremitterat en muslimsk kvinna, som kom till mottagningen tillsammans med sin hotfulle man, till en kvinnlig kollega.

Gilla artikeln på Facebook

Fakta gastroskopi

Vid en gastroskopiundersökning förs en mjuk slang ned i magen via munnen. Slangen är försedd med kamera, ljus och möjlighet att knipsa små vävnadsprover från matstrupens, magsäckens och tolvfingertarmens insidor. Undersökningen gör inte ont, men kan vara psykiskt påfrestande.

Enligt domen mot läkaren, i ett åtal som drivits av Diskrimineringsombudsmannen (DO), utsattes kvinnan för diskriminering i samband med att hon i januari 2013 skulle genomgå en gastroskopiundersökning. När läkaren skulle hälsa på sin patient sträckte han fram handen mot kvinnan för att hälsa på henne, men hon tittade istället på sin man och vägrade hälsa eftersom hon är muslim.

När läkaren därefter försökte fortsätta konversationen, via den tolk paret hade med sig vid besöket, avbröts tolken flera gånger av den arge och hotfulle mannen, menar läkaren. Den assisterande sköterskan uppgav för domstolen att även hon kände sig både kränkt och skrämd av det muslimska parets agerande.

Eftersom en gastroskopiundersökning är ett fysiskt ingrepp som ofta är framförallt psykiskt påfrestande, och läkaren inte ens fick hälsa på kvinnan eftersom han är man, bedömde han det som en bättre idé att vidareremittera den kvinnliga patienten till en kvinnlig läkare istället. Att försöka fortsätta undersökningen ansåg han helt enkelt inte vara patientsäkert.

Men att försöka lösa situationen på bästa sätt genom att ordna fram en kvinnlig läkare åt kvinnan anser alltså domstolen även det vara diskriminering. "Enligt tingsrätten utgör även [läkarens] rekommendation ett missgynnande", står det att läsa i domen, "eftersom hon inte skulle få tillgång till alla läkare (dvs. även de manliga)".

Vidare har läkaren bestämt förnekat att han skulle ha nekat någon vård på grund av dennes religion och understryker att den aktuella läkarmottagningen har behandlat tusentals muslimska patienter. Men domstolen menar att läkaren inte tillräckligt väl lyckats "motbevisa presumtionen" att han diskriminerat kvinnan på grund av hennes religion.

Domstolen tror heller inte på läkarens förklaring att han avbröt undersökningen efter att patientens man blivit hotfull och lägger ingen vikt vid sköterskans upplevelser av att ha kränkts och hotats av det muslimska paret eftersom hon är gift med läkaren. Istället valde domstolen att tro mer på tolken som menar att mannen blev aggressiv och hotfull först efter att läkarundersökningen ställts in.

Läkaren får nu alltså betala 75.000 kronor i skadestånd till de båda "kränkta" muslimerna för sitt tilltag att skicka dem vidare till en kvinnlig läkare istället. Utöver skadeståndet ska läkaren dessutom betala nästan 50.000 kronor i rättegångskostnader.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0