Arkivbild.

Muslimsk sköterska får rätt av DO – islams regler viktigare än hygienregler

Publicerad 28 september 2017 kl 18.11

Inrikes. En muslimsk undersköterska anmälde sin dåvarande arbetsplats till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att hon inte fick bära kläder enligt islams regler av hygienskäl. Nu får hon rätt av DO, skriver Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Den muslimska kvinnan hade fått anställning som undersköterska på barnmorskeavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Direkt informerades hon om att långärmade kläder inte fick användas till följd av sjukhusets hygienregler. Kvinnan ville då använda löstagbara engångsarmar för att skyla sig för män, men nekades även det.

Kvinnan kände sig diskriminerad på grund av sin religion och anmälde sjukhuset till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Nu går DO på kvinnans linje, berättar Dagens Juridik.

Sjukhuset har till myndigheten förtydligat att personalen måste arbeta med nakna underarmar av hygienskäl, alltså för patientsäkerhetens skull. Men det håller inte, menar DO. Sådana regler är bara ok om det föreligger ett "berättigat syfte".

Enligt Diskrimineringsombudsmannen finns det varken något i Socialstyrelsens föreskrifter eller i Stockholms läns landstings basala hygienrutiner som utesluter användning av skyddskläder av engångskaraktär, så länge de byts mellan varje patient.

"Nämnda föreskrifter och hygienrutiner utgör enligt DO:s bedömning därför inte något hinder för SÖS att tillåta vårdpersonal att bära engångsärmar av religiösa skäl i de fall riskbedömning visar att det är godtagbart", skriver man.

Myndigheten ger således den muslimska kvinnan rätt och påpekar att det bryter mot diskrimineringslagstiftningen att "systematiskt vägra arbetstagare användning av engångsärmar i situationer där ett sådant förbud inte uppbärs av hygien- och smittoriskskäl."


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore det bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0