SR-profilens omdöme: Alternativjournalister är "horor"

Publicerad 28 december 2019 kl 00.07

Media. Journalister som varken är anställda av staten eller av rika ägarfamiljer utan är så populära att deras läsare betalar dem för att fortsätta jobba, är tiggande ”Swishoror”. Det menar programledaren Ola Gäverth på P4 Stockholms morgonprogram, enligt Nyheter Idag.

Dela artikeln

På senare tid har journalister som Joakim Lamotte hånats av andra journalister för att han finansierar sin verksamhet genom betaltjänsten Swish.

Han är alltså så duktig på det han gör att hans "prenumeranter" betalar honom för att fortsätta.

Men detta går alltså inte hem hos alla av gammelmedias journalister.

Under en diskussion om fjolårets "nyord" i P4 Stockholms morgonprogram hånas sådana journalister återigen, något som först uppmärksammades på Facebook av "I allmänhetens tjänst – granskning av public service var först att uppmärksamma."

När programledaren Ola Gäverth ska förklara vad en "Swishjournalist" är för något, säger han enligt Nyheter Idag:

– Någon som säger sig vara journalist men som inte tillhör ett mediehus men som tar in pengar, eh… på via Swish alltså. Man tigger pengar helt enkelt för att få fortsätta och verka. Jag kallar ju dem Swishhora.

Samtidigt fnissar kollegan Cassandra Alm.

Enligt Gäverth är "Swishjournalister" inga riktiga journalister utan oftast "åsiktsmaskiner", vilket snarare gör dem till debattörer, vilket han visserligen inte tycker behöver vara något fel.

NI påpekar att Gäverths och Alms löner betalas av skattebetalare.


Nyheter från förstasidan

Första amerikanska soldaterna i Boden

Efter Natointrädet. "Första gången Sverige genomför värdlandsstöd som allierad."0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0