FELTÄNKT: Länderna i grått missar att ta hänsyn till hur "ekonomin" påverkas av en nedstängning, varnar Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten coronasågar utlandet: "Inte tänkt särskilt långt"

Publicerad 29 mars 2020 kl 10.46

Inrikes. Det är Sverige som gör rätt och världens övriga 194 länder som gör fel. Det var budskapet när Folkhälso­myndighetens analyschef Lisa Brouwers intervjuades i Sveriges Radio om Sveriges insatser mot coronaviruset i veckan.

Dela artikeln

Omvärldens medier och experter är rejält bekymrade över både hemlighetsmakeriet och slappheten i den svenska coronabekämpningen.

"Sverige är praktiskt taget det enda landet i världen som inte gör allt för att hindra viruset att sprida sig", skriver den tyska tidningen Die Zeit i en lång artikel.

Tidningen sätter även fokus på att Folkhälsomyndigheten mörkar hur många man tror att kommer smittas och dö med den strategi som myndigheten har valt – flockimmuniteten – och som därför inte kan debatteras demokratiskt.

Nu bemöter myndigheten kritiken från utlandet. Folkhälsomyndighetens analyschef, Lisa Brouwers, säger till Sveriges Radio att det är alla andra länder som tänkt fel medan Sverige har tänkt rätt.

– Jag reagerar på att man inte verkar ha tänkt särskilt långt. Att den strikta linjen som man förordar i olika länder inte är hållbar, säger Lisa Brouwers till SR och tillägger:

– Det är orimligt. Vi kan inte stänga ner ett samhälle, resor, transporter och sociala umgängen i flera år. Det går inte. Jag tror inte det är önskvärt ens. Ekonomin kollapsar långt innan.

Belånade byråkrater
Att Folkhälsomyndighetens beslutsfattare försöker rädda ekonomin, trots att de inte är ekonomer, är inte så konstigt. Många av dem är nämligen medelklass, bosatta i Stockholm och har stora lån.

Lisa Brouwers bor exempelvis själv i en bostadsrätt värd 3 miljoner kronor i trendiga Bromma i Stockholms kommun. Samtidigt arbetar hon som objektiv tjänsteman med att ta fram simuleringar och modeller som troligen har använts för att räkna fram dödligheten vid olika strategier mot coronaviruset i Sverige.

Trots problematiken har regeringen i praktiken gett Folkhälsomyndighetens ganska anonyma byråkrater i uppdrag att hantera och kommunicera alla aspekter av virusutbrottet, även sådana de inte har någon kompetens inom. Själv vill statsministern inte uttala sig om Sveriges strategi mot viruset överhuvudtaget.

”Det är experterna som ska uttala sig. Regeringen är inte experter på folkhälsa och smittskydd”, sa Stefan Löfven till DN i början av mars.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0