Björn Olsen: Sverige kommer få "mycket höga dödssiffror"

Publicerad 8 april 2020 kl 10.01

Inrikes. Folkhälsomyndigheten har misslyckats i striden mot coronasmittan och nu är det för sent. Väldigt många svenskar kommer att dö. Det förklarar infektionsprofessorn och överläkaren Björn Olsen i norska NRK.

Dela artikeln

Det är i NRK som Björn Olsen upprepar att sin kritik mot den svenska Folkhälsomyndigheten. Sveriges så kallade strategi mot coronasmittan har helt misslyckats.

Nu kommer tusentals svenskar dö.

Särskilt Stockholm är illa ute, enligt Olsen, men han drar sig för att ge en exakt siffra på hur många som kommer dö.

Han kallar det som nu sker för en "tragedi".

– Pandemin kommer över oss som en flodvåg. Det är som en vägg av infektion. Vi kommer att ha mycket höga dödstal i Sverige, särskilt i Stockholmsregionen, och vi kommer att se en enorm ökning de kommande veckorna, säger han till NRK.

Enligt Olsen har de svenska myndigheterna tagit alldeles för lång tid på sig att förstå allvaret. Och när de började inse allvaret, gjorde de ändå för lite. Han bedömer att närmare åtta miljoner svenskar kommer smittas av coronaviruset under de kommande två åren. Han säger rakt ut i NRK att det nu är för sent att stoppa smittan och att Stockholm borde ha stängts av för en månad sedan. Folkhälsomyndighetens "strategi" var fel från början, enligt professorn.

Björn Olsen påpekar att de svenska myndigheterna varnades om smittan redan i januari och att det då var möjligt att förstå att pandemin skulle drabba Europa. Men statsepidemiolog Anders Tegnell trodde inte ens smittan skulle lämna Kina.

Folkhälsomyndigheten har haft för mycket makt och "prestige är en av våra dödssynder", betonar Olsen i NRK.


Nyheter från förstasidan

SD: Lämnar ECR om Orbans parti kommer in

Hotar återigen att gå ur partigruppen i protest. "Det är väldigt märkligt att Orban skakar hand med Putin i den här situationen".0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0