Janne Josefsson.

Janne Josefsson sa "neger" – kallades upp till SR-chefen

Publicerad 7 oktober 2020 kl 19.53

Media. Journalisten Janne Josefsson berättar nu att han blev uppkallad till av radiochefen i Göteborg efter att ha använt sig av ordet "neger".

Dela artikeln

Janne Josefsson skriver i en artikel i Dagens Nyheter att han stod vid en kaffeautomat i tv-radiohuset i Göteborg när en "ung, svart tjej från P3" kom fram till honom och anklagade honom för att ha sagt det förbjudna ordet.

Några dagar tidigare hade Josefsson hållit ett föredrag för medarbetare på Sveriges Radio. Han berättade då om hur en högt uppsatt vd för ett allmännyttigt bostadsbolag i Malmö hade kallat gettot Rosengård för ett "neger- och blatteområde" där han inte vill att hans barn skulle bo.

Janne Josefsson försökte förgäves förklara för den svarta P3-kvinnan att han bara hade citerat vd:n "för att åskådliggöra hyckleriet" – men det hjälpte inte.

– Det spelar ingen roll. Det är kränkande, förklarade afrikanskan bestämt, enligt Josefsson.

Hon fick sedan medhåll från andra medarbetare.

"Jag fattar ingenting. Men det slutar inte med detta. Några dagar senare blir jag uppkallad till ett möte med radiochefen", skriver Janne Josefsson i DN.

Han beskriver också själva mötet:

"Jag sitter i besöksstolen hos radiochefen och känner att jag vill resa mig och gå. Den underliggande anklagelsen, att jag skulle vara rasist, känns befängd. Det blir inget bra möte. Men chefen tycker inte att jag gjort något fel. Jag hade rätt att citera ur min journalistik på det sätt jag gjorde under min föreläsning."

Janne Josefssons artikel kommer i samband med att ett grupp icke-vita medarbetare anklagat Sveriges Radio för att vara en rasistisk arbetsplats, bland annat eftersom man inte rapporterar tillräckligt positivt om vänsterextrema Black lives matter-rörelsen i USA. I sitt upprop kräver medarbetarna bland annat att ännu fler invandrare från tredje världen, i synnerhet afrikaner, ska kvoteras in på SR.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0