I lördags sändes en smygfilmad dokumentär om förhållandena på den ledande köttproducenten Puratones grisfarm i delstaten Manitoba. En skylt vid uppfarten till anläggningen uppger att detta är The Highest Productivity Sow Farm". Hur man lyckats nå denna position framgår av filmen ovan.
Farmen utgör en levande produktionslinje med tusentals havande suggor, var och en instängd i en minimal metallbur där de spenderar hela sin graviditet stående. När de är redo att "grisa" blir de förflyttade till en något större bur. Efter tre veckor tas kultingarna bort för gödning och slakt varefter suggan återförs till sin "gestation crate" för konstgjord inseminering. Varefter allt börjar om från början.
Mannen som smygfilmande verksamheten arbetade under tre månader på den aktuella produktionsenheten, förra sommaren och tidig höst. Han arbetar nu i hemlighet på andra liknande anläggningar. I in intervju med TV-kanalen W5 säger han:
- Förhållandena är fruktansvärda. Ingenting kunde förbereda mig på det som jag fick se. Där lever tusentals av dessa gravida suggor i dessa burar nästan hela sina liv.
Filmen visar också hur kultingar får svansar och pungkulor avlägsnade utan bedövning. Kultingar som inte godkänns i bolagets granskning hålls i bakbenen och slås mot någonting hårt i närheten, varefter de i bästa fall medvetslösa kastas i en kragpall bland andra levande och döda olycksbröder.
Branschstandard
Enligt experter som intervjuats av TV-kanalen är bolagets rutiner inom ramen för "accepterad branschstandard" och förmodligen inte lagstridiga.
Efter en två veckor lång katt-och-råtta-lek lyckades TV-stationen W5 få Puratone's VD Ray Hildebrand att se filmen på sitt kontor för att sedan inkomma med sin skriftliga kommentar: "Vi tar illa vid oss av vissa av de bilder som visas i denna film, som inte avspeglar våra principer, vår djurvälfärds-policy och våra driftsprocedurer. Vi har satt igång en omedelbar undersökning och korrigerande åtgärder är på väg."
En märklig djurskyddsmyndighet
Den ansvariga branschorganisationen, Manitoba Pork Council, försvarar systemet med "gestation crates" och säger att man måste gå försiktigt fram med reformer. Mer förvånande är ett ställningstagande från den statliga myndighet som skattebetalarna håller liv i för att skydda djuren. National Farm Animal Care Council skrev den 20/11 i ett yttrande att "branschen går igenom svåra finansiella tider. Om producenterna inte kan införa de ändringar som vi förslår är de tvungna att lämna branschen eller möjligen försätta sig i en mycket negativ finansiell situation."
Organisationen som producerat filmen heter MFA, Mercy for Animals. Den är huvudsakligen amerikansk och detta var dess första undersökning i Kanada.
"Gestation crates" är sedan länge förbjudet i Sverige och sedan 1999 i Storbritannien. Från och med nyår i år är det förbjudet i resten av EU.
UPPDATERING 2/11 1745
Som framgår av kommentarerna och av denna film beivras inte de svenska durskyddslagarna med tillnärmelsevis den nit som vårt stat uppvisar i andra sammanhang.