Matteo Salvini.

Oro för att SD tänker sabotera försök att ena Europas höger

Publicerad 30 mars 2021 kl 15.20

Utrikes. Ungerns och Polens premiärministrar håller ett möte med den italienska populistledaren Matteo Salvini för att diskutera möjligheten att starta en ny supergrupp i EU-parlamentet. Men nu uttrycks oro för att SD ska sätta käppar i hjulet för projektet för att hålla sig väl med de svenska medierna.

Dela artikeln

Enligt Hungary Times kommer mötet på torsdag att fokusera på möjligheten till en allians på EU-nivå mellan Salvinis parti Lega och de ungerska och polska regeringspartierna Fidesz respektive Lag och rättvisa.

Idag är de invandringskritiska högerpartierna splittrade mellan flera olika grupper och har ofta ett behov av att "ta avstånd" från varandra för att undvika kritik från medierna på hemmaplan.

När Matteo Salvini försökte ena partierna i en gemensam grupp 2019 fick han bland annat med sig Dansk Folkeparti, Alternativ för Tyskland och Sannfinländarna.

Salvini fick dock kalla handen av Sverigedemokraterna, som stannade kvar i den mer EU-vänliga gruppen ECR där även brittiska Torypartiet var medlem innan Storbritanninen gick ur unionen.

Den före detta SD-toppen Erik Almqvist uttrycker nu oro för att SD ska sätta käppar i hjulet för försöken att ena ECR med Salvinis allians och på så sätt samla de olika partierna.

"Hoppas inte SD:s 'kritik' av Orbán (som inte har förklarats) begränsar möjligheterna till att samla det konservativa Europa", skriver Almqvist på Twitter och fortsätter:

"Får liknande vibbar som när M & KD mobiliserade EPP mot Fidesz. Måtte inte SD lyckas få ECR med sig på ett sådant spår nu när det finns en god chans att ena alla goda konservativa krafter inom EU. Fidesz bör dessutom vara en förebild för konservativa."

Svenska medier har den senaste tiden satt hård press på SD att ta avstånd från Ungern. I en intervju med SVT:s "30 minuter" förra veckan öppnade partisekreteraren Richard Jomshof för att SD "kan komma" att ta avstånd från det högerorienterade landet i framtiden.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Mer från Utrikes

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Weinstein till sjukhus efter upprivna domen

Förlorade fyra tänder i fängelset.. Bara "ett vrak" kvar av tidigare Hollywood-mogulen.0 

Riksdagsledamot bakom skjutning i Finland

Avfyrade vapen under krogbråk.. Nu misstänks Timo Vornanen (Sannfinländarna) för skjutningen i centrala Helsingfors.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0