Riksdagen gick idag på blåljusutredningens linje och antog förslaget om hårdare straff för den som angriper blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner.
Bakgrunden är det ökade antalet invandrarrelaterade angrepp som har riktats mot bland annat polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård. Redan i dag är det straffbart att till exempel kasta sten mot polis i samband med utryckning, men nu införs alltså ett nytt brott – blåljussabotage – som gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete.
Straffet blir upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.
För grovt våld eller hot mot tjänsteman skärps straffet till lägst ett eller högst sex års fängelse.
Utöver regeringens förslag antog riksdagen även tillkännagivanden om att det straffrättsliga skyddet bör vara detsamma för tullpersonal och kustbevakare.
Riksdagen passade även på att rösta igenom skarpare lagstiftning mot våld och hot samt "trakasserier" mot politiker. Samtidigt riktade riksdagen en uppmaning till regeringen att även skärpa straffen för liknande beteende riktat mot journalister och andra "särskilt betydelsefulla" människor, skriver riksdagen på sin hemsida.