Estoniakatastrofen
Estonia i hamn med öppet bogvisir. Arkivbild från Styrelsen för psykologiskt försvar.

Nya dykningar vid Estonia planeras

Publicerad 21 juni 2013 kl 14.52

Inrikes.Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga (SEA) har i samarbete med den före detta attackdykaren Anders Jallai ansökt om tillstånd att dyka vid Estonia. De planerade dykningarna syftar till att utreda om skador på färjans skrov belägna under vattenlinjen kan ha haft betydelse för förlisningen.

Gilla artikeln på Facebook

Förra torsdagen inkom en ansökan om dyktillstånd vid Estonia till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rapporterar Ny Teknik.

”Det är otillfredsställande att det trots omfattande arbetsinsatser av framstående experter under åratal av utredande fortfarande kvarstår en ovisshet huruvida skada på fartygets undervattensskrov haft någon betydelse för förlisningen”, skriver Lennart Berglund, ordförande i SEA, i ansökan.

Dykningarna kommer att finansieras av SEA, som har anlitat Anders Jallai som dykledare. Jallai har en bakgrund som bland annat attackdykare, pilot och kustjägare, och är mest känd för att framgångsrikt ha lett sökandet efter den svenska DC3:a som 1952 sköts ned över Östersjön av sovjetiskt jaktflyg. Hans bedömning är att hela Estonias botten kommer att kunna undersökas utan att dykningar sker inne i själva vraket eller att de avlidnas gravfrid kränks. Dykningarna planeras utföras under sommaren 2014, med möjlighet till kompletteringsdykningar under hösten samma år.

Vraket efter Estonia har undersökts, och även filmats, vid minst fyra tidigare tillfällen, då på uppdrag av bland annat Sjöfartsverket och den gemensamma haverikommission som tillsattes av Sverige, Finland och Estland efter förlisningen 1994. Statens kriminaltekniska laboratorium publicerade 2008 en granskning av bildmaterial från dessa tidigare undersökningar, och konstaterade då att delar av filmerna redigerats bort eller spelats över med annat material, bland annat med barnprogram från TV.

Flera expertgrupper som undersökt Estonias sjunkförlopp, bland annat från Chalmers tekniska högskola och en kommitté ledd av den estniske chefsåklagaren Margus Kurm, har rekommenderat att hela färjans skrov bör undersökas och dokumenteras. Någon sådan dokumentation har än idag, snart 20 år efter förlisningen, fortfarande inte gjorts tillgänglig.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Skiljer sig kraftigt beroende på kön och födelseland. Och i norr har ungdomarna en speciell "kemikaliecocktail".0 Plus

Vetenskap

Mörkad studie visar extrem diskriminering av svenska män vid vårdnadstvister. Hårresande resultatet har inte omnämnts med ett ord i media.0 Plus

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Kultur

Vrede när Miss Universum mimar ordet "nigga". Sjöng med i amerikansk rap-låt.0 

Rekordstor silverskatt från vikingatiden inlämnad. 100 arabiska silvermynt, smycken med mera.0