Konflikten Israel-Palestina

"Fasansfull massaker" i Gaza – minst 52 dödade

Publicerad 14 maj 2018 kl 15.05

Utrikes. Över femtio palestinska demonstranter har hittills dödats av israelisk eld under stora demonstrationer inför invigningen av den amerikanska ambassadens i Jerusalem, rapporterar RT. Minst sex barn är bland de dödade.

Gilla artikeln på Facebook

Minst 52 palestinier har dödats och 2.400 skadats under nya protester i Gaza med anledningen av USA:s ambassadflytt till Jerusalem, som enligt internationell rätt är en delad stad mellan Israel och Palestina.

Minst sex barn uppges vara bland dödsoffren. 74 barn och 23 kvinnor ska också ha skadats.

Den palestinska regeringen fördömer våldet som en "fasansfull massaker" utförd av "israeliska ockupationsstyrkor", och kräver ett omedelbart internationellt ingripande för att förhindra ytterligare dödsfall, skriver RT.

Ambassadinvigningen, som infaller på Israels sjuttionde nationaldag, sker klockan 15 idag svensk tid, då protesterna väntas eskalera.

De senaste dödsfallen innebär att över 80 palestinier har dödats under de senaste veckornas protester i Gaza, som bland annat varit riktade mot Israels olagliga ockupation av palestinsk mark.

Den israeliska militären har placerat ut krypskyttar med skarpladdade vapen längs gränsen mellan Gaza och Israel och använder drönare för att släppa tårgas på palestinierna.

Demonstrationer mot ambassadflytten sker också i andra palestinska städer, däribland Ramallah.

Ännu större demonstrationer väntas imorgon den 15 maj, då de flera veckor långa demonstrationerna har sitt slutdatum på "Nakba"-dagen, eller "Den stora katastrofen", som firas till minne av de hundratusentals palestinier som flydde landet i samband med Israels bildande 1948.

Den israeliska militären IDF, som menar att de palestinska demonstranterna är våldsverkare och potentiella terrorister, har släppt flygblad som varnar palestinierna att hålla sig borta från det så kallade säkerhetsstängslet mellan Gaza och Israel. Israel har tidigare hotat skjuta alla som närmar sig gränsen.

– Israel har valt att använda soldater med skarpladdade vapen. Här ligger det unga soldater, prickskyttar, med höghastighetsvapen och just nu ser det väldigt väldigt olycksbådande ut. Det riskerar nog att bli betydligt fler döda när dagen är slut, säger SVT:s utrikesreporter Claes JB Löfgren till SVT Nyheter.

I andra konflikter i Mellanöstern och Nordafrika har bland annat USA stöttat så kallade rebellgrupper som rest sig mot regeringar som påstås ha utsatt civilbefolkningen för massmord. Man har även under förevändningen "mänskliga rättigheter" bombat sönder länderna och försökt störta regimerna. Nato väntas dock inte inleda något bombkrig mot Israel, som man till exempel gjorde i Libyen 2011 efter anklagelser om att landets dåvarande ledare Khadaffi mördade sin befolkning. Enligt den officiella versionen så startade "inbördeskriget" i Syrien 2011 – där USA bland annat utfört massiva flygräder och beväpnat "rebellgrupper" – efter just demonstrationer mot den sittande regimen, som då ska ha använt "prickskyttar för att kväsa oroligheterna".

 


Nyheter från förstasidan

Trump leder över Biden

Tar hem vågmästarstaterna. "Bäst på att hantera ekonomin."0 

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0