Okunskap om aids i Sydafrika

Publicerad 27 april 2012 kl 02.12

Utrikes.Trots att aidsepidemin är cirka 30 år gammal florerar ändå en stor mängd myter kring hiv/aids i Sydafrika.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en ny studie kan många av myterna kan delas in i tre områden: rasistiska konspirationsteorier, traditionella föreställningar och religion. Samtidigt har det enligt sociologprofessorn David Dickinson, ansvarig för studien, vuxit fram en mängd andra föreställningar som enligt honom "bygger på sunt förnuft och observation".

Till exempel fann han att vissa kan besluta om att ha sex med en annan bara genom att titta på den personen.

-Om du är fet eller ful eller om du inte är en sexarbetare indikerar detta att du inte HIV-positiv. En fet person är inte smittad eftersom de uppenbarligen inte gått ner i vikt, säger professor Dickinson.

Studien fann även att äldre kvinnor anses säkrare som sexpartners. Det fanns också idéer om hur män kan undvika HIV-infektion utan att använda kondom.

-Att sex med en äldre kvinna är säkert grundar sig på det faktum att hon har en lös vagina. Det ger mindre friktion. Därför är det mindre troligt att viruset ska överföras.

Denna idé har lett till att vissa män tror att de kan undvika HIV-infektion utan att använda kondom.

-Många tror att du kan ha sex en andra gång utan kondom vid ett och samma tillfälle. Första gången man har penetrerande sex med en kvinna bör du använda kondom eftersom det finns högre friktionsnivåer. Men om du då har en kort paus och sedan fortsätter, så finns det mycket mer smörjning. Vagina har öppnats, det blir mindre friktion, och därför behöver du inte använda kondom.

Myter baserade på kristendomen har också återuppstått. Dickinson säger att det finns två uppfattningar som följer den kristna läran.

-Den första är att hiv/aids är ett straff för synd, och den andra är att Gud kan bota dig. Människor som har HIV kan därför finna det mycket lockande att gå med i en gemenskap som tror att Gud kan bota HIV. Detta får ofta dödliga konsekvenser.

Pastor Gift Moerane, medlem av aidsrådet i Gauteng, är väl medveten om problemet.

-Det finns vissa kyrkor som skapar en kris genom att uppmuntra människor att inte ta behandling, som lovar att de kommer att bli friska genom handpåläggning, säger pastor Moerane

Professor Dickinson menar att dessa myter är en del av vardagen. Han tillägger avslutningsvis:

-Jag tror att om vi åkte till ett indiskt samhälle eller till ett vitt område skulle vi hitta olika myter om hiv/aids som påminner om våra egna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0