Terrordådet i Stockholm
Jonas Hysing, Nationell kommenderingschef, under söndagens presskonferens.

Polisen: Misstänkte terroristen var i Sverige illegalt

Publicerad 9 april 2017 kl 12.50

Inrikes. Den 39-årige uzbekiske man som anhållits på sannolika skäl misstänkt för terrordådet i Stockholm i fredags skulle utvisas från Sverige. Det sade polisen under en presskonferens på söndagen. Polisen bekräftade också att han visat sympatier med Islamiska Staten.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2014. I juni 2016 fick han avslag på ansökan och skulle utvisas. Men tack vare det generösa regelverket, som låter utvisade invandrare röra sig i frihet i landet i väntan på att utvisningen verkställs, kunde han ändå stanna kvar i Sverige illegalt.

I december 2016 meddelades han att lämna landet och i februari 2017 överlämnades verkställningsbeslutet till polisen. Den 24 februari blev han efterlyst av polisen.

Polisen bekräftade också att mannen har visat sympatier för islamisk terrorism.

– Vi vet att han har uttryckt sympatier för extremistorganisationer som IS, sade Jonas Hysing, Nationell kommenderingschef, under presskonferensen.

Samtliga fyra avlidna har identifierats. Det handlar om två svenska medborgare, en brittisk medborgare och en belgisk medborgare.

Polisen sade också att man har genomfört flera husrannsakningar och över 500 förhör sedan terrordådet. Man har 70 olika digitala bevis som bilder och filmer. En handfull personer sitter frihetsberövade.

Utredningen sker i nära samarbete nära med Säpo, Europol och Interpol. Det finns dock inget konkret som talar för ytterligare attentat, sade polisen.

Under söndagen har ytterligare en person anhållits skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord, skriver SvD. Personen anhölls klockan 08.45 på söndagen och befinner sig i häkte.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vaccinkrav för att få jobb på kommun

Beslutet i Orsa.. Gäller samtliga kommunala verksamheter.0 

Sexutredning mot minister läggs ned

Tomas Eneroth (S) kommer inte åtalas.. Åklagaren: "Har varit frågan om en flyktig beröring."0 

Förlamades i ansiktet av vaccinet: "Hade tagit det även om jag vetat"

53-årige smålänningen om biverkningen.. "Jättetråkigt att bli ansiktsförlamad, men jag kommer ju inte dö om jag blir sjuk."0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0