Överfallen i Östersund

Polisen varnar kvinnor i Östersund: Gå inte ut ensamma

Publicerad 7 mars 2016 kl 19.12

Inrikes. Efter en rad sexattacker de senaste veckorna uppmanar nu polisen nu kvinnor i Östersund att hålla sig inomhus.
– Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, säger polisområdeschefen Stephen Jerand enligt Östersunds-Posten.

Gilla artikeln på Facebook

Under natten till söndagen överfölls en kvinna på Prästgatan i centrala Östersund av tre män som försökte våldta henne. De pratade "svenska med brytning", enligt polisen.

Omkring tre timmar senare på natten, vid fyratiden, utsattes ännu en kvinna i 25-årsåldern för ett överfall på Prästgatan. Denna gång var det en ensam utländsk gärningsman som gick fram till kvinnan och slog henne i ansiktet med knuten näve. Därefter slängde han ned henne på marken och tryckte hennes huvud mot backen innan han försvann från platsen.

Enligt polisen har det skett minst sex överfall mot kvinnor och flickor utomhus sedan den 20 februari. Den dagen blev tioåriga fickor ofredade på busstorget.

Under en presskonferens på måndagen sade Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, att det kan vara fler kvinnor som har blivit utsatta.

– Vi tror att det finns ett mörkertal med personer som varit utsatta för det här, sade han.

Jerand uppmanade kvinnor att hålla sig inomhus på natten.

– Vi tycker att våldet i vissa fall är grovt. När man attackerar mot hals och ansikte och genomför våldtäktsförsök. Vi tycker också att det är grovt när man går på tioåriga barn. Det tycker vi sticker ut, säger Stephen Jerand.

Han påpekade att det händer att våld uppstår i samband med att människor befinner sig i krogmiljöer och dricker alkhohol.

– Men det vi ser här är onaturligt. I inget fall finns det tecken på att någon gärningsman har varit påverkad. Tvärtom. Det sticker också ut. Det är därför vi går ut med den här försiktighetsprincipen.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0