Överfallen i Östersund

Polisen varnar kvinnor i Östersund: Gå inte ut ensamma

Publicerad 7 mars 2016 kl 19.12

Inrikes. Efter en rad sexattacker de senaste veckorna uppmanar nu polisen nu kvinnor i Östersund att hålla sig inomhus.
– Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, säger polisområdeschefen Stephen Jerand enligt Östersunds-Posten.

Gilla artikeln på Facebook

Under natten till söndagen överfölls en kvinna på Prästgatan i centrala Östersund av tre män som försökte våldta henne. De pratade "svenska med brytning", enligt polisen.

Omkring tre timmar senare på natten, vid fyratiden, utsattes ännu en kvinna i 25-årsåldern för ett överfall på Prästgatan. Denna gång var det en ensam utländsk gärningsman som gick fram till kvinnan och slog henne i ansiktet med knuten näve. Därefter slängde han ned henne på marken och tryckte hennes huvud mot backen innan han försvann från platsen.

Enligt polisen har det skett minst sex överfall mot kvinnor och flickor utomhus sedan den 20 februari. Den dagen blev tioåriga fickor ofredade på busstorget.

Under en presskonferens på måndagen sade Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, att det kan vara fler kvinnor som har blivit utsatta.

– Vi tror att det finns ett mörkertal med personer som varit utsatta för det här, sade han.

Jerand uppmanade kvinnor att hålla sig inomhus på natten.

– Vi tycker att våldet i vissa fall är grovt. När man attackerar mot hals och ansikte och genomför våldtäktsförsök. Vi tycker också att det är grovt när man går på tioåriga barn. Det tycker vi sticker ut, säger Stephen Jerand.

Han påpekade att det händer att våld uppstår i samband med att människor befinner sig i krogmiljöer och dricker alkhohol.

– Men det vi ser här är onaturligt. I inget fall finns det tecken på att någon gärningsman har varit påverkad. Tvärtom. Det sticker också ut. Det är därför vi går ut med den här försiktighetsprincipen.


Nyheter från förstasidan

Bali tvingas lämna utskottsuppdrag – ber Carl Bildt om ursäkt

Partiet höll krismöte om Hanif Balis tweets. "Upprepade övertramp och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt."0 

Ekonominyheter

Skatt på grus och sten ska fördyra byggandet

Regeringen inför ny avgift för att "rädda klimatet".. Nya skatter ska rädda bostadspriserna och fördyra byggandet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0