Regeringen skärper 3:12-reglerna

Publicerad 10 mars 2019 kl 23.51

Ekonomi. Regeringen täpper till en möjlighet till lägre skatt för företagare som sprider sitt ägande av snarlik verksamhet på flera småföretag för att få lägre kapitalvinstskatt, skriver Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Skärpningen av de impopulära 3:12-reglerna, som bara gäller fåmansbolag, görs formellt för att "minska klyftorna" men i själva verket riskerar ändringen att få motsatt effekt.

Den genomsnittlige anställde arbetaren är nämligen betydligt rikare än den genomsnittlige företagaren i Sverige. År 2010 hade den genomsnittlige företagaren 22 procent lägre livsinkomst vid pensionsålder än den som var anställd i det socialdemokratiska landet, skriver SCB i tidningen Välfärd.

Företagare förvärvsarbetar också längre än anställda – vid 69 års ålder var nästan 52 procent av företagarna kvar i arbete, jämfört med 11 procent av de anställda.

Trots Sveriges höga skatter förekommer det visserligen att svenskar blir företagare av fri vilja. Men det finns också en stor grupp som tvingas till företagande, eftersom arbetskraftskostnaderna är så höga i Sverige att det de kan bidra med inte räcker för att finansiera en anställning. Det visade forskaren Nima Sanandaji i Timbro-rapporten Nödvändighetsföretagarna 2017.

Enligt DI lättar regeringen samtidigt upp reglerna för generationsskifte i företag. Trots ett gigantiskt antal registrerade företag är det dock inte många som är lönsamma eller lever vidare över generationerna. De nya reglerna berör nämligen bara 50 företag om året, skriver DI.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Ekonomi

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Ökad arbetslöshet när konjunkturen viker

Tros börja märkas redan i år.. 359.000 arbetsföra personer utan jobb under 2020.0 

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Betydligt sämre resultat än väntat. EU-avgiften och färre skattebetalare två förklaringar.0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0