Regeringen skärper 3:12-reglerna

Publicerad 10 mars 2019 kl 23.51

Ekonomi. Regeringen täpper till en möjlighet till lägre skatt för företagare som sprider sitt ägande av snarlik verksamhet på flera småföretag för att få lägre kapitalvinstskatt, skriver Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Skärpningen av de impopulära 3:12-reglerna, som bara gäller fåmansbolag, görs formellt för att "minska klyftorna" men i själva verket riskerar ändringen att få motsatt effekt.

Den genomsnittlige anställde arbetaren är nämligen betydligt rikare än den genomsnittlige företagaren i Sverige. År 2010 hade den genomsnittlige företagaren 22 procent lägre livsinkomst vid pensionsålder än den som var anställd i det socialdemokratiska landet, skriver SCB i tidningen Välfärd.

Företagare förvärvsarbetar också längre än anställda – vid 69 års ålder var nästan 52 procent av företagarna kvar i arbete, jämfört med 11 procent av de anställda.

Trots Sveriges höga skatter förekommer det visserligen att svenskar blir företagare av fri vilja. Men det finns också en stor grupp som tvingas till företagande, eftersom arbetskraftskostnaderna är så höga i Sverige att det de kan bidra med inte räcker för att finansiera en anställning. Det visade forskaren Nima Sanandaji i Timbro-rapporten Nödvändighetsföretagarna 2017.

Enligt DI lättar regeringen samtidigt upp reglerna för generationsskifte i företag. Trots ett gigantiskt antal registrerade företag är det dock inte många som är lönsamma eller lever vidare över generationerna. De nya reglerna berör nämligen bara 50 företag om året, skriver DI.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus