Regeringen skärper 3:12-reglerna

Publicerad 10 mars 2019 kl 23.51

Ekonomi. Regeringen täpper till en möjlighet till lägre skatt för företagare som sprider sitt ägande av snarlik verksamhet på flera småföretag för att få lägre kapitalvinstskatt, skriver Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Skärpningen av de impopulära 3:12-reglerna, som bara gäller fåmansbolag, görs formellt för att "minska klyftorna" men i själva verket riskerar ändringen att få motsatt effekt.

Den genomsnittlige anställde arbetaren är nämligen betydligt rikare än den genomsnittlige företagaren i Sverige. År 2010 hade den genomsnittlige företagaren 22 procent lägre livsinkomst vid pensionsålder än den som var anställd i det socialdemokratiska landet, skriver SCB i tidningen Välfärd.

Företagare förvärvsarbetar också längre än anställda – vid 69 års ålder var nästan 52 procent av företagarna kvar i arbete, jämfört med 11 procent av de anställda.

Trots Sveriges höga skatter förekommer det visserligen att svenskar blir företagare av fri vilja. Men det finns också en stor grupp som tvingas till företagande, eftersom arbetskraftskostnaderna är så höga i Sverige att det de kan bidra med inte räcker för att finansiera en anställning. Det visade forskaren Nima Sanandaji i Timbro-rapporten Nödvändighetsföretagarna 2017.

Enligt DI lättar regeringen samtidigt upp reglerna för generationsskifte i företag. Trots ett gigantiskt antal registrerade företag är det dock inte många som är lönsamma eller lever vidare över generationerna. De nya reglerna berör nämligen bara 50 företag om året, skriver DI.


Ekonominyheter

Inflationstakten: 1,5 procent enligt KPIF. Även enligt det gamla KPI-måttet är inflationen långt under 2 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Ekonomi

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Rekordtomt på svenska sparkonton

Sparandet på bankkonton det lägsta på fem år.. Samtidigt närmar sig lånen 4,5 miljarder kronor.0 

HSB: Gör det lättare för unga att skuldsätta sig

S-märkte Anders Lago presenterade nya krav från HSB.. Avskaffat amorteringskrav, uppluckrat bolånetak och lägre "kvar att leva på"-krav från bankerna, är hans förslag för unga.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0