Afrikaner ska kunna ansöka elektroniskt om inresetillstånd i EU, och därefter söka asyl i Sverige.

Regeringen vill öka invandringen – föreslår direkta inresetillstånd för asylsökare

Publicerad 19 december 2017 kl 16.30

Inrikes. Sverige och EU bör dela ut inresetillstånd så att utomeuropeiska invandrare ska kunna ta sig lagligt till Europa för att sedan söka asyl på plats. Det skriver regeringens utredare, miljöpartisten Maria Ferm, i ett nytt förslag. Den MP-ledda utredningen vill att invandringen ska fortsätta och att fler asylsökare ska kunna ta sig till Europa på ett säkrare sätt.

Gilla artikeln på Facebook

Nu vill regeringen skapa "lagliga vägar" så att utomeuropeiska invandrare ska kunna ta sig till Europa enklare och utan att riskera livet på Medelhavet.

Maria Ferm (MP), som idag lämnade över sin utredning "Lagliga vägar för att söka asyl i EU" till regeringen, vill att Sverige trycker på för att EU ska börja utfärda viseringar eller någon annan typ av inresetillstånd för personer som vill söka asyl här.

– Det skulle fungera på så sätt att man fick ett kortare tillstånd, på ett tryggt, lagligt och säkert sätt till EU för att kunna lämna in sin ansökan om asyl. I dag finns inga säkra och lagliga vägar för personer som vill ansöka om asyl att ta sig till EU, säger Maria Ferm till Ekot.

Asylsökare från till exempel Afrika som vill komma till Sverige ska därmed kunna ansöka elektroniskt om ett inresetillstånd till EU. Invandrare som troligen kommer få asyl ska prioriteras.

Efter en säkerhetskontroll får de sedan ett kortare tillstånd för att stanna i Sverige medan de genomgår själva asylprocessen.

Enligt Maria Ferm är det viktigt att "öppna upp" en ny väg för människor som vill ansöka om asyl i olika EU-länder.

Hon föreslår att Sverige tar emot en kvot av minst 500 invandrare på detta sätt till en kostnad 200 miljoner kronor – varje år.

"Den asylansökan som ges in efter att personen anlänt till Sverige ska handläggas i enlighet med gällande regler för asylprocessen här, bl.a. innebärande rätt till offentligt biträde och rätt att överklaga", står det i utredningen som även påpekar att Migrationsverkets och rättsväsendets kostnader komma att öka i och med de nya reglerna.

Däremot säger regeringens utredning nej till att personer ska kunna söka asyl direkt på den svenska ambassaden i deras hemländer. Detta eftersom det skulle kunna skapa kaos vid ambassaden. Den idén är dock något som Miljöpartiet självt förespråkar.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvD backar efter hyllningsartikel om klimatextremist

"Det jag förespråkar är sabotage och förstörelse av egendom." Nu ändrar SvD rubriken på sin smöriga intervju med vänsterextremisten.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Två hänsynslösa barnrån i Malmö och Helsingborg

14-åring pistolrånades i Malmö.. 16-årig pojke rånades och misshandlades av sex personer i Helsingborg.0 

Linköpingsforskare har byggt världens första organiska batteri

Lagrar sol- och vindenergi.. Batterierna är superbilliga, helt återvinningsbara och kan komma att användas för elbilar.0 Plus

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0