Afrikaner ska kunna ansöka elektroniskt om inresetillstånd i EU, och därefter söka asyl i Sverige.

Regeringen vill öka invandringen – föreslår direkta inresetillstånd för asylsökare

Publicerad 19 december 2017 kl 16.30

Inrikes. Sverige och EU bör dela ut inresetillstånd så att utomeuropeiska invandrare ska kunna ta sig lagligt till Europa för att sedan söka asyl på plats. Det skriver regeringens utredare, miljöpartisten Maria Ferm, i ett nytt förslag. Den MP-ledda utredningen vill att invandringen ska fortsätta och att fler asylsökare ska kunna ta sig till Europa på ett säkrare sätt.

Gilla artikeln på Facebook

Nu vill regeringen skapa "lagliga vägar" så att utomeuropeiska invandrare ska kunna ta sig till Europa enklare och utan att riskera livet på Medelhavet.

Maria Ferm (MP), som idag lämnade över sin utredning "Lagliga vägar för att söka asyl i EU" till regeringen, vill att Sverige trycker på för att EU ska börja utfärda viseringar eller någon annan typ av inresetillstånd för personer som vill söka asyl här.

– Det skulle fungera på så sätt att man fick ett kortare tillstånd, på ett tryggt, lagligt och säkert sätt till EU för att kunna lämna in sin ansökan om asyl. I dag finns inga säkra och lagliga vägar för personer som vill ansöka om asyl att ta sig till EU, säger Maria Ferm till Ekot.

Asylsökare från till exempel Afrika som vill komma till Sverige ska därmed kunna ansöka elektroniskt om ett inresetillstånd till EU. Invandrare som troligen kommer få asyl ska prioriteras.

Efter en säkerhetskontroll får de sedan ett kortare tillstånd för att stanna i Sverige medan de genomgår själva asylprocessen.

Enligt Maria Ferm är det viktigt att "öppna upp" en ny väg för människor som vill ansöka om asyl i olika EU-länder.

Hon föreslår att Sverige tar emot en kvot av minst 500 invandrare på detta sätt till en kostnad 200 miljoner kronor – varje år.

"Den asylansökan som ges in efter att personen anlänt till Sverige ska handläggas i enlighet med gällande regler för asylprocessen här, bl.a. innebärande rätt till offentligt biträde och rätt att överklaga", står det i utredningen som även påpekar att Migrationsverkets och rättsväsendets kostnader komma att öka i och med de nya reglerna.

Däremot säger regeringens utredning nej till att personer ska kunna söka asyl direkt på den svenska ambassaden i deras hemländer. Detta eftersom det skulle kunna skapa kaos vid ambassaden. Den idén är dock något som Miljöpartiet självt förespråkar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Svengelska "intelligent" och "förtroendeingivande". Studie: Så uppfattas engelska med brytning.0 

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Kultur

Leninpriset till DN-veteranen Kajsa Ekis Ekman. Vänsterprofilen tar hem vänsterns stora kulturpris.0