Antalet fall av campylobacterinfektion ökar under sensommarmånaderna varje år, men i år har inte kurvan vänt ner som den brukar göra. Under perioden augusti–november i år rapporterades mer än dubbelt så många sjukdomsfall som normalt, och utvecklingen håller i sig under december.
– Ett normalt år anmäls ungefär 100 sjukdomsfall under hela december, men i år hade vi nästan 300 fall i mitten av månaden. Vi ser väldigt allvarligt på situationen, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Ökningen av sjuka personer sammanfaller med en rapporterad ökning av förekomst av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Färsk kyckling är sedan tidigare en känd källa till smitta och konsumtionen av just färsk kyckling har ökat de senaste åren. Vid tidigare utredningar under vintrarna 2014–15 och 2015–16 kunde laboratorieanalyser visa att det var samma sorts bakterier som fanns hos både kycklingbesättningar och hos människor som blev sjuka.
– Det är viktigt att alltid följa Livsmedelsverkets råd vid hantering av rå kyckling, särskilt färsk, för att minska risken för smitta. Det krävs inte så många bakterier för att orsaka sjukdom, säger Britta Björkholm.