Riksbankens personal gjorde insiderköp i stödföretag

Publicerad 18 juni 2021 kl 13.15

Inrikes. Inför nära förestående penningpolitiska beslut om att stödköpa obligationer i svenska företag köpte Riksbankens egen personal aktier de företag som gynnades av besluten. Nu riskerar de anställda "samtal" och "utbildningsinsatser" om etik, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

"I samband med en rutinmässig kontroll av de anställdas värdepappersaffärer har konstaterats att ett fåtal medarbetare i Riksbanken har gjort transaktioner som inte är i linje med Riksbankens etiska regler", skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Enligt 2 kap. § 1 första punkten lagen om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden utgör agerandet dessutom insiderbrott och kan ge högst två års fängelse. Svenska åklagare avstår dock ofta av tradition från att åtala personer inom banker och myndigheter när de begår brott, varför det är osäkert om någon kommer åtalas.

Riksbanken skriver inte hur mycket gärningsmännen har tjänat på affärerna. Myndigheten påpekar dock att det rör sig om ett "återkommande sparande och medarbetarna har själva rapporterat transaktionerna löpande enligt de interna riktlinjer som finns".

De aktuella händelserna har rört aktieaffärer nära förestående penningpolitiska beslut och aktietransaktioner i företag där Riksbanken köper företagsobligationer i penningpolitiskt syfte, enligt myndigheten.

"Det är olämpligt och därför har ett antal åtgärder vidtagits, till exempel samtal med berörda, förtydligande av intern information till alla och även särskilt fokus på utbildningsinsatser. En revidering av reglerna för att öka tydligheten har också påbörjats och kommer att slutföras under 2021", skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Fria Tider har under fredagen sökt Riksbankens presstjänst, men det var under eftermiddagen svårt att komma fram.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0