Spänningarna i Europa

Ryska myndigheter uppmanas använda inhemska toppdomäner

Publicerad 31 januari 2015 kl 12.39

Utrikes. Ryska myndigheter och myndighetsorgan uppmanas byta domännamn för hemsidor som har annan toppdomän än någon av de inhemska för att säkra sin verksamhet på webben, skriver det ryska mediebolaget Sputnik.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är de omfattande västerländska sanktionerna mot Ryssland som äventyrar både myndigheters och företags verksamhet på internet. Europeiska och amerikanska tjänsteleverantörer av webbhotell och domännamn uppges ha börjat säga upp sina ryska kunder som ett led i sanktionerna.

Istället vill det ryska IT-och telekomdepartementet att myndigheter och företag i Ryssland använder sig av landets egna två toppdomäner .ru och det kyrilliska .рф, en toppdomän som blivit allt mer populär sedan dess introduktion 2010. .ru är världens sjätte största nationella domän – fjärde störst om man inte räknar med .tk och .eu som inte kan anses vara knutna till något specifikt land.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0