Val 2018
Stefan Löfven (S).

S slår bottenrekord: Aldrig haft så lågt väljarstöd inför ett val

Publicerad 19 maj 2018 kl 00.19

Inrikes. I en färsk opinionsmätning från SvD/Sifo får Socialdemokraterna historiskt låga siffror när man tappar över tre procentenheter. Partiet har aldrig legat så lågt inför ett val.

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokraternas stöd är rekordlågt inför höstens val. Det visar SvD/Sifos senaste mätning.

Partiet får 25,2 procent, en minskning med 3,2 procentenheter från förra mätningen. Det uppges vara det lägsta stöd som partiet någonsin haft så nära inpå ett val. S-nedgången är statistiskt säkerställd.

– Vi får se om den här mätningen bekräftas av andra som följer efter, men vi ska inte sticka under stol med att det är tufft. Men det sker snabba skiftningar, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till SvD.

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna mycket kraftigt och får 18,7 procent av rösterna, vilket är den näst högsta siffra som partiet någonsin haft i en undersökning från SvD/Sifo.

I förra mätningen fick SD 14,8 procent, vilket innebär att man ökat med 3,9 procentenheter.

Socialdemokraterna har inte lyckats locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. I stället visar mätningen att framför allt kvinnliga väljare nu går från S till SD.

– Vi känner att våra huvudfrågor som vi har drivit under en lång tid, sammanfaller väldigt väl med vad väljarna tycker är viktigast just nu. Få ordning på migrationspolitiken, vårdfrågorna, lag och ordning, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD:s riksdagsgrupp, till Expressen.

Miljöpartiet hamnar precis på riksdagsspärren på 4,0 procent. Kristdemokraterna ligger stadigt under spärren med 3,5 procent.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0