Foto: Gawker/cc-by

Så ska Hillary stoppa fredsutvecklingen i Syrien

Publicerad 31 mars 2012 kl 03.54

Utrikes.FN:s sändebud till Syrien Kofi Annan hade just hunnit meddela ett viktigt första steg i fredsplanen för Syrien, när USA och västmakterna bestämde sig för att göra allt för att sabotera spelreglerna.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har lett de västerländska försöken att undergräva fredsförslaget genom att motarbeta villkoren för den vapenvila som skulle ha omfattat alla parter i Syrien.

Hillary förklarade att man lägger "hela ansvaret" för våldet på den syriska regeringen och att USA ställer sig bakom kravet från oppositionen att Syriens president Bashar Al-Assad måste avgå för att vapnen ska läggas ned.

Efter mer än en vecka av diplomatiska förhandlingar, som började med att Kofi Annan vann enhälligt stöd för sin fredsplan i FN:s säkerhetsråd, avslöjade FN:s fd generalsekreterare på tisdagen att Syriens president Assad nu hade accepterat de sex punkterna i förslaget för att få ett slut på våldet i landet.

Det omedelbara resultatet av överenskommelsen skulle bli att alla väpnade grupper, inklusive de syriska regeringsstyrkorna, skulle meddela eldupphör för att möjliggöra en dialog. Något som USA nu alltså motsätter sig.

En tidigare resolution som lades fram förra månaden i FN:s säkerhetsråd av Arabförbundet och backas upp av USA, Storbritannien och Frankrike ledde till att Ryssland och Kina lade in sitt veto. Moskva och Peking såg resolutionstexten som allt för "ensidig" eftersom den endast uppmanade syriska regeringsstyrkor att lägga ned sina vapen. Det fanns inget ömsesidigt krav på den väpnade oppositionen, som har ett dolt stöd från arabiska grannländer och västmakterna.

I veckan meddelade USA att man sänder "icke-militärt stöd" till antiregeringsstyrkor i Syrien. Enligt rapporter till tankesmedjan Global Research ska USA dock redan ha skickat vapen och ammunition till samma styrkor. Det har också förekommit trovärdiga rapporter om specialstyrkor från Storbritannien och Frankrike som påstås verka i Syrien tillsammans med legosoldater från Libyen, Irak och Libanon, enligt Global Research.

Vapen och logistiskt stöd som just nu strömmar in i Syrien kommer i huvudsak från de väst-allierade länderna Turkiet och Israel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0