Foto: Gawker/cc-by

Så ska Hillary stoppa fredsutvecklingen i Syrien

Publicerad 31 mars 2012 kl 03.54

Utrikes.FN:s sändebud till Syrien Kofi Annan hade just hunnit meddela ett viktigt första steg i fredsplanen för Syrien, när USA och västmakterna bestämde sig för att göra allt för att sabotera spelreglerna.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har lett de västerländska försöken att undergräva fredsförslaget genom att motarbeta villkoren för den vapenvila som skulle ha omfattat alla parter i Syrien.

Hillary förklarade att man lägger "hela ansvaret" för våldet på den syriska regeringen och att USA ställer sig bakom kravet från oppositionen att Syriens president Bashar Al-Assad måste avgå för att vapnen ska läggas ned.

Efter mer än en vecka av diplomatiska förhandlingar, som började med att Kofi Annan vann enhälligt stöd för sin fredsplan i FN:s säkerhetsråd, avslöjade FN:s fd generalsekreterare på tisdagen att Syriens president Assad nu hade accepterat de sex punkterna i förslaget för att få ett slut på våldet i landet.

Det omedelbara resultatet av överenskommelsen skulle bli att alla väpnade grupper, inklusive de syriska regeringsstyrkorna, skulle meddela eldupphör för att möjliggöra en dialog. Något som USA nu alltså motsätter sig.

En tidigare resolution som lades fram förra månaden i FN:s säkerhetsråd av Arabförbundet och backas upp av USA, Storbritannien och Frankrike ledde till att Ryssland och Kina lade in sitt veto. Moskva och Peking såg resolutionstexten som allt för "ensidig" eftersom den endast uppmanade syriska regeringsstyrkor att lägga ned sina vapen. Det fanns inget ömsesidigt krav på den väpnade oppositionen, som har ett dolt stöd från arabiska grannländer och västmakterna.

I veckan meddelade USA att man sänder "icke-militärt stöd" till antiregeringsstyrkor i Syrien. Enligt rapporter till tankesmedjan Global Research ska USA dock redan ha skickat vapen och ammunition till samma styrkor. Det har också förekommit trovärdiga rapporter om specialstyrkor från Storbritannien och Frankrike som påstås verka i Syrien tillsammans med legosoldater från Libyen, Irak och Libanon, enligt Global Research.

Vapen och logistiskt stöd som just nu strömmar in i Syrien kommer i huvudsak från de väst-allierade länderna Turkiet och Israel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Utrikes

Republikanerna petar Trumpmotståndare

Liz Cheney blir av med uppdraget som gruppledare.. Svär nu att "göra allt hon kan" för att hindra att Trump blir vald igen.0 

Kallaste april i Europa på 20–40 år

Köld och frost präglade Europa under månaden.. Hundraåriga rekord slogs i Tyskland och Storbritannien.0 

EU förlänger inte sitt avtal med Astra Zeneca

Leveranser av skandalvaccinet stoppas.. EU-kommissionen har vidtagit juridiska åtgärder mot läkemedelsjätten.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus