Annie Lööf.

SD gick starkast framåt – i Annie Lööfs Gnosjö

Publicerad 20 september 2018 kl 15.34

Inrikes. Centerledaren Annie Lööf är född i närheten av Gnosjö i Småland och talar ofta om den så kallade "Gnosjöandan". Ironiskt nog växte Sverigedemokraterna kraftigast där och blev största parti i ett valdistrikt, uppmärksammar Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Annie Lööf är "Gnosjöandan" det bästa receptet för en lyckad "integration" av invandrare.

Det verkar dock knappast alla människor i den småländska kommunen hålla med om.

Den 9 september fick Sverigedemokraterna 21,78 procent av rösterna i kommunen till riksdagsvalet, vilket är en ökning från 15,88 procent i förra valet. Socialdemokraterna minskade med fyra procentenheter till 26,32. Centerpartiet hamnade i sin tur långt efter på 9,77 procent.

I valdistriktet Kulltorp, som ligger en mil söder om Gnosjö, blev SD allra största parti med 30 procent av rösterna, enligt Expressen.

Annie Lööf har hyllat de som kom till Småland från Balkan på 1990-talet. Idag är dock situationen annorlunda, och invandringen har knappast fullt ut kunnat stärka samhället och arbetsmarknaden. 2015 hade 59 procent av utomeuropéer en "sysselsättning" och gällande segregation är Gnosjö tredje sämst i hela landet, skriver Expressen.

– Problemet med de som kommer i dag är att den typen av jobb inte finns i samma utsträckning. De enkla jobben har flyttat utomlands, i dag handlar det mer om högkvalificerade jobb, säger SD-politikern i Gnosjö Eric Westroth till tidningen.

Enligt honom finns det idag en hög arbetslöshet hos utrikesfödda.

Lööf, som är född alldeles i närheten av Gnosjö, har upprepade gånger lyft fram "Gnosjödandan" som lösning på framgång och integration.

Förra året skrev hon ett inlägg på Twitter om att "Jag är uppvuxen i Gnosjöandan, ett myller av entrepenörer och småföretag, ofta familjeägda." Hon har även sagt att hon vill sprida andan över hela landet. "Varför tror jag att Gnosjöandan kan ta Sverige framåt?", sade hon till Sveriges Radio i april i år. I maj skrev tidningen Arbetet att Annie Lööf är en "liberal värdefrågepolitiker som är övertygad om att bästa verktyget för integration är Gnosjöanda".

Men i praktiken är det alltså SD som går framåt i Gnosjö.


Nyheter från förstasidan

Sarkozy på ställs inför rätta för korruption

Fick avslag på sin sista överklagan. Blir första franska presidenten att ställas inför skranket.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0