SR och SVT spred falska uppgifter om Dinamarca

Publicerad 17 januari 2020 kl 11.49

Media. Uppgiften om att Rossana Dinamarca kandiderar till Vänsterpartiets partiledarpost är felaktig. Public service blev lurade av en person som har hennes "jättegamla" telefonnummer. Och det är inte första gången.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på torsdagskvällen som SVT och Sveriges Radio rapporterade att Rossana Dinamarca kandiderar till Vänsterpartiets partiledarpost.

Detta sedan Jonas Sjöstedt meddelat att han tänker avgå.

Uppgifterna var dock helt falska. P4 Väst medger nu att man gått ut med "felaktiga uppgifter".

Radiokanalen ska ha fått ett bluffsms från en person som har Dinamarcas gamla telefonnummer.

– Den här incidenten gör självfallet att vi måste se över våra rutiner inför våra publiceringar, och varje gång kontrollera så noga det bara går att det är rätt avsändare när vi i olika sammanhang får svar via exempelvis sms, säger Peter Sundblad, kanalchef och ansvarig utgivare för P4 Väst, till sin egen kanal.

"Nyheten från Radio Väst är fejk. De har hört av sig till mitt (jätte!)gamla nummer och den personen som har det numret har ännu en gång lurat samma redaktion att han är jag genom att svara på sms. Jag har varken sagt bu eller bä", skriver Rossana Dinamarca på Facebook.

Detta är alltså inte förstå gången något liknande händer. 2017 skrev, ironiskt nog, P4 Väst själva om att en person polisanmälts sedan han felaktigt utgett sig för att vara Dinamarca. Detta genom att använda hennes gamla telefonnummer, och även den gången var det P4 Väst som hade sökt politikern på numret. Den gången uppmanades radiokanalen citera Dinamarca på att Stefan Löfven är en "ohederlig buffel",

I det senaste falska sms:et stod följande:

"Jag har meddelat valberedningen att jag kandiderar som partiledar. Vänsterpartiet måste våga stå upp mot nyliberal politik som slår mot de allra svagaste i samhället. Jag kommer aldrig, oavsett min framtida politiska roll, att vika en millimeter för det jag tror på. Med en regering som återkommande säljer ut sig för nyliberala reformer måste Vänsterpartiet våga ta kampen mot högerpolitik."

Till Ekot förklarar Rossana Dinamarca att hon ännu inte bestämt sig om hon ska kandidera.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fyra döda i bilolycka – film sprids på nätet

Polisen: "Vidrigt." Den som filmade olyckplatsen i Göteborg riskerar fängelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Media

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0