Staten lanserar ny rikssvenska med brytning

Publicerad 30 januari 2017 kl 09.11

Inrikes. Statligt ägda Lernia lanserar nu en ny rikssvenska med brytning för att invandrare lättare ska komma in på arbetsmarknaden. Tanken är att företag och organisationer ska använda den nya rikssvenskan i rösten på sina telefonsvarare och andra taltjänster, skriver Östran.

Gilla artikeln på Facebook

Det statligt ägda bemanningsföretaget Lernia lanserar 31 januari en ny rikssvenska för att få in personer med dåliga svenskakunskaper på arbetsmarknaden, rapporterar Östran.

– Rikssvenskan har varit en norm för hur människor ska tala när de talar så kallad "felfri svenska", men för oss lingvister finns över huvud taget inget som är rätt eller fel, säger Mikael Parkvall, lingvisten som har hjälpt Lernia att utveckla den nya rikssvenskan.

Parkvall anser att det inte finns någon felfri svenska annat än i ”något ursvenskt fatansifoster” och därför vill han blanda de befintliga dialekterna och brytningarna.

Tanken är bland annat att företag och organisationer ska använda den nya rikssvenskan i rösten på sina telefonsvarare och andra taltjänster.

Ina Tzacheva, utbildningsansvarig på Lernia, är entusiastisk över projektet och menar att det råder brist på arbetskraft i både Sverige och övriga Europa. Därför anser hon att språket måste relativiseras så att invandrare lättare kan komma in på arbetsmarknaden.

– Vi vill rikta fokus på att kompetensen inte sitter i språket eller hur man låter, säger hon till Östran.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0