Foto: Euronews

Statskupp i Mali

Publicerad 24 mars 2012 kl 00.47

Utrikes.Malis regering har störtats av rebeller. Natten till torsdag stormade rebellerna presidentpalatset och grep flera ministrar. Författningen och styrande institutioner har avskaffats.

Gilla artikeln på Facebook

Det var natten till torsdagen som rebeller störtade regeringen i Mali, Västafrika.

Motivet härstammar från en konflikt där rebellerna motsatt sig regeringens sätt att hantera Tuareg-tumultet som uppstod i januari och kuppen kan ha inspirerats av Gaddafis fall.

- Vita i Bamako får se upp. Vi ska skjuta av alla tuareger, säger en rebell-soldat i huvudstaden Bamako till TT.

Författningen i Mali har avskaffats och detsamma gäller de styrande institutionerna. Gränserna till landet är stängda och utegångsförbud råder i hela landet.

FN har fördömt kuppen som störtade den demokratiskt valda regeringen. Generalsekreteraren Ban-ki Moon uppmanar rebellerna "att avstå från alla handlingar som kan öka våldet och leda till destabilisering av landet", uppger Al Jazeera.

Rebellerna hävdar att de har tänkt överlåta makten till ett demokratiskt valt parti. Ett val var planerat att hållas den 29 april, men efter kuppen är det osäkert vad som kommer hända i landet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0