Asylkaoset
Stefan Löfven.

Stefan Löfven vill flytta asylsökare från Sverige

Publicerad 4 november 2015 kl 13.40

Inrikes. Regeringen kommer i morgon att besluta om att begära att EU-kommissionen omfördelar asylsökare från Sverige till andra EU-länder. Totalt kan över 50.000 invandrare flyttas från Sverige om planen blir verklighet.

Gilla artikeln på Facebook

I ett skriftligt meddelande till TT konstaterar statsminister Stefan Löfven att Sverige nu befinner sig i ett "mycket ansträngt läge" på grund av det höga inflödet.

"Det är dags att andra länder nu tar sitt ansvar och därför kräver regeringen en omfördelning av flyktingar från Sverige", skriver han.

EU har tidigare beslutat att 160.000 asylsökare ska omfördelas från Italien, Grekland och Ungern till andra medlemsländer enligt ett kvotsystem. Eftersom Ungern har dragit sig ur samarbetet kan andra EU-länder begära avlastning för uppemot 54.000 asylsökare som ingick i den ungerska kvoten.

Att Sverige skulle ansöka om en sådan lösning var en del av den asylöverenskommelse som slöts mellan regeringen och de borgerliga riksdagspartierna för ett par veckor sedan.

Regeringen kommer i sin ansökan till EU inte att specificera exakt hur många asylsökare man vill flytta från Sverige, enligt TT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0