Fallet Julian Assange

Storbritannien och Ecuadors hemliga plan: utlämna Assange till USA

Publicerad 28 november 2018 kl 06.30

Utrikes. Storbritannien och Ecuador förhandlar i smyg om att överlämna Julian Assange till USA, där han ska åtalas för att ha publicerat negativ information om supermakten på Wikileaks.

Gilla artikeln på Facebook

De ecuadorianska och brittiska myndigheterna ska enligt källor till journalisten Gareth Porter ha diskuterat att fejka en anklagelse om att Julian Assange planerar att fly till Ryssland, och använda detta som skäl för att utlämna honom till USA.

I mitten av november avslöjades det att federala åklagare i USA har inlett ett hemligt åtal mot Wikileaks-grundaren, vilket enligt Porter visar att Trump-administrationen är angelägen om att sätta punkt för Assanges asyl på ambassaden i London, där han har befunnit sig sedan 2012.

På tisdagen publicerade The Guardian en artikel om Assange som uppgavs bygga på anonyma ecuadorianska källor. Den brittiska vänstertidningen påstod att Donald Trumps tidigare rådgivare Paul Manafort höll "hemliga möten" med Assange på ambassaden i London innan Wikileaks publicerade ett stort antal hackade mejl från det demokratiska partiet i USA. Wikileaks anklagar Guardian för att sprida rena lögner och lovar ge tidningen en miljon dollar om tidningen kan bevisa att att Assange någonsin träffat Manafort. Julian Assange kommer också att stämma vänstertidningen för förtal.

Om USA fäller Julian Assange för spioneri blir påföljden troligen livstids fängelse eller döden, vilket kan komplicera utlämningen eftersom Storbritannien har skrivit under Europakonventionen och släppt in betydande människomassor från tredje världen i landet just med förklaringen att de riskerar tortyr eller dödsstraff om de tvingas återvända.

Det är emellertid långt ifrån säkert att Assange riskerar något annat än fängelsestraff. Den spion som USA har straffat allra mildast anses vara CIA-veteranen Jonathan Pollard. Han dömdes till livstids fängelse 1987 efter att ha försett Sovjetunionen med information om kärnvapenmål i halva USA, men frigavs villkorligt av Barack Obama redan 2015. Trots flera påstötningar hos den amerikanska regeringen har Pollard dock fortfarande inte fått flytta hem till Israel.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Här landar nödhjälpen från Putin i New York

Trump: "Väldigt snällt av dem.". Ett plan fullt av respiratorer, handsprit och skyddsmasker har landat på JFK Airport.0 

Vetenskap

Coronavirus bekräftat bland svenska hundar. Men det är inte samma virusart som nu drabbar människor.0 Plus

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0