En haubits i eldställning. Arkivbild från det gamla försvaret.
Försvarsmakten

Svenska armén har INGA kanoner

Publicerad 17 juni 2013 kl 18.59

Inrikes.Den svenska armén har i dagsläget inga stridsdugliga artilleripjäser, skriver Officersförbundets medlemstidning Officerstidningen.

Gilla artikeln på Facebook

"Sverige är idag ett land som har två artilleribataljoner bestyckade med sammanlagt noll artilleripjäser", konstaterar de under ett besök på "artilleriregementet" A9 i Boden.

– Vi har varit utan vettiga pjäser i två års tid, säger Anders Callert chef för A9, till tidningen.

På regementet finns det en motoriserad haubits, men den är belagd med skjutförbud, säger Callert. Han menar att politikerna inte ser artilleri som något viktig då det inte används i strider utomlands.

I och med värnpliktens avskaffande försvann de sista delarna av det gamla svenska försvaret, avsedd för försvar av hemlandet. Istället har man nu ett yrkesförsvar för såväl fredsbevarande insatser som regelrätta anfallskrig inom ramen för utländska operationer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Forskare: Plastpåsar överlägset bäst för miljön. Mycket mindre farlig än både papperskassen och ekologiska tygpåsen, enligt statlig studie.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0