En haubits i eldställning. Arkivbild från det gamla försvaret.
Försvarsmakten

Svenska armén har INGA kanoner

Publicerad 17 juni 2013 kl 18.59

Inrikes.Den svenska armén har i dagsläget inga stridsdugliga artilleripjäser, skriver Officersförbundets medlemstidning Officerstidningen.

Gilla artikeln på Facebook

"Sverige är idag ett land som har två artilleribataljoner bestyckade med sammanlagt noll artilleripjäser", konstaterar de under ett besök på "artilleriregementet" A9 i Boden.

– Vi har varit utan vettiga pjäser i två års tid, säger Anders Callert chef för A9, till tidningen.

På regementet finns det en motoriserad haubits, men den är belagd med skjutförbud, säger Callert. Han menar att politikerna inte ser artilleri som något viktig då det inte används i strider utomlands.

I och med värnpliktens avskaffande försvann de sista delarna av det gamla svenska försvaret, avsedd för försvar av hemlandet. Istället har man nu ett yrkesförsvar för såväl fredsbevarande insatser som regelrätta anfallskrig inom ramen för utländska operationer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0