Svenska bostäder kraftigt övervärderade

Publicerad 31 mars 2012 kl 16.31

Politik.Bostäderna i Sverige är extremt övervärderade. Det visar en ny genomgång av världens bostadsmarknader som The Economist har gjort.

Gilla artikeln på Facebook

Den Rothchild-ägda ekonomitidningen har gjort en kvartalsgenomgång som visar att priserna har sjunkit mycket i USA efter den ekonomiska krisen, men i Sverige är situationen annorlunda och priserna har istället rusar i höjden. Det senaste året har Sverige upplevt ett litet prisfall på 2,8 procent, men marknaden är fortfarande kraftigt övervärderad.

Priserna har jämförts med inkomster och hyresnivåer och då är övervärderingen 23-29 procent, skriver DI som citerar The Economist.

The Economist metod bygger på en jämförelse av kvoten mellan kostnaden för att köpa och hyra bostad och kvoten mellan köpepriser och hushållens disponibelinkomster med de historiska genomsnitten för respektive kvot, skriver DI som citerar Economist. Snittet av skillnaderna mot de historiska genomsnitten ramlar sedan ut som över- eller undervärdering.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0