Vapnet kan användas i ingripandesituationer där våld eller hot om våld är överhängande, till exempel när någon hotar med stickvapen, enligt myndigheten.
Syftet är enligt polisen att elchockvapnet ska minska skador på poliser och gärningspersoner, och fungera som ett komplement till annan utrustning.
– Gärningspersonen behöver inte ramla men får svårt att röra sig. Effekten håller i sig så länge man överför ström, vanligtvis i fem sekunder, säger Anders Hall, utvecklingschef på polisen.
För sex år sedan tog polisen fram en rapport som analyserade användningen av skjutvapen och gav förslag på åtgärder. Införande av elchockvapen föreslogs för att minska användningen av tjänstevapen. 750 poliser utbildades i att använda vapnet under en försöksverksamhet 2018. Försöket har sedan utvärderats genom enkäter och djupintervjuer med användarna.
– Poliser som deltagit i projektet upplever att våldet har minskat. Man upplever också en högre grad av trygghet och känner mindre stress i hotfulla situationer.
Som planen ser ut får poliser tillgång till elchockvapnet under 2022. Det gäller främst poliser i yttre tjänst.