" /> " /> " />

Sveriges Radio backar efter arga reaktioner

Publicerad 8 augusti 2012 kl 23.01

Inrikes.Ett försök av Sveriges Radio att framställa det som att tvångsgifte är en svensk företeelse väckte idag starka reaktioner från upprörda svenskar. Nu backar programmet och tar bort den kontroversiella meningen från hemsidan.

Gilla artikeln på Facebook

Mönstret är välkänt numera. Någon person som begår en barbarisk handling i Sverige eller utlandet kallas i media för svensk även om kopplingen till Sverige är i det närmaste obefintlig. Därmed vill man förmedla att terrorism, gruppvåldtäkter, hedersmord och andra vidrigheter är genuint inhemska företeelser, och att vi därför inte behöver vara rädda för en ökad invandring av människor från primitiva kulturer.

Sveriges Radios program “Barnen” i P1 gjorde ett ovanligt oblygt försök i denna genre i en puff för morgondagens sändning som ska handla om tvångsgifte. Den korta artikeln på hemsidan avslutades med orden:

"Tvångsgifte av barn är dessvärre inte enbart en svensk företeelse, utan förekommer även i resten av världen."

Den här gången fick man dock svar på tal i kommentarsfältet som snabbt fylldes av upprörda reaktioner.

“Sverige och svenskarna har aldrig haft tvångsgifte. Sluta upp med att förödmjuka svenskarna! Skäms P1!”, skrev t.ex. signaturen Evita.

“..."svensk företeelse"... Man baxnar. Finns ingen rim och reson alls här? Eller är det menat som en ren provokation?”, frågar sig Svensson_1.

“Det var nog det vidrigaste jag någonsin hört. Vilka svenskar gifter bort sina barn? Det har så vitt jag vet aldrig förekommit.
Ni förolämpar hela svenska folket! Eller anser ni kanske att vi ursprungssvenskar inte längre finns/borde finnas och att det därför är fritt fram att ljuga om vår kultur och historia? Skäms!”, skriver Eva.

Och efter en halv dag med kommentarer i samma stil kom så till sist redaktionens avbön:

“Meningen ni åsyftar var olyckligt formulerad. Det som menades var att tvångsgifte inte enbart förekommer i Sverige, utan även i resten av världen. Vi har därför tagit bort den.”

Frågan är emellertid om det finns några – svenskar eller invandrare – som tror att tvångsgifte är något unikt för svensk kultur, vilket signaturen Falkenberg var snabb med att påpeka:

“Jaha, och vem i hela friden skulle så ha fått det för sig att tvångsgifte enbart förekommer i Sverige?! På vilket sätt är det Tendensredaktionen skriver i denna kommentaren mindre vidrigt än att skriva att tvångsgifte inte bara är en svensk företeelse? Herregud, ni fattar ju ingenting!”

Men någon ytterligare kommentar från redaktionens sida har inte dykt upp på hemsidan. Kanske är man fullt sysselsatt med att redigera bort liknande övertramp i själva programmet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0