Asylkaoset
Gränsen mellan Danmark och Tyskland.

Tyskland struntar i Dublinförordningen – vägrar ta tillbaka asylsökare som rest vidare till Sverige

Publicerad 11 mars 2016 kl 14.17
Av Mattias Albinsson

Politik. Tyskland tänker strunta i Dublinförordningen och inte ta tillbaka asylsökare som registrerats i landet och därefter rest vidare norrut till länder som Sverige, Danmark, Norge eller Finland, skriver DN.

Gilla artikeln på Facebook

Många av de asylsökare som förra året kom till Sverige hade dessförinnan sökt asyl i andra EU-länder som de rest igenom på vägen hit. Därför ska de enligt EU:s gemensamma regelverk skickas tillbaka till det landet för att få sin asylansökan prövad där.

Men Tyskland, som förra året tog emot över en miljon asylsökare, har fått nog av de många invandrare från tredje världen som förra året strömmade in i landet. Det tyska migrationsverket BAMF har meddelat de övriga medlems­länderna i EU att asylsökare som blivit registrerade i Tyskland och därefter rest vidare till andra EU-länder inte längre är välkomna tillbaka. Personer som formellt har lämnat in en asylansökan i Tyskland kommer dock fortfarande att tas emot om de överförs från andra länder.

De senaste månaderna har Tyskland tagit emot flera tusen asylsökare från Sverige, men den praxisen är det alltså från och med nu stopp för. 700 asylsökare som var på väg att skickas tillbaka blir kvar i Sverige och får sin asylansökan prövad här istället.

Sverige anser att Tyskland bryter mot Dublinförordningen och den svenska regeringen oroas över att det finns fler asylsökare i Tyskland som försöker ta sig vidare hit. Uppemot 600.000 av de invandrare som förra året okontrollerat vällde in i Tyskland har ännu inte formellt sökt asyl i landet, många av dem för att de vill resa vidare till Skandinavien.

Sverige är det land i EU som mest generöst delar ut asyl till invandrarna. Inte bara invandrare med flyktingstatus beviljas uppehållstillstånd i Sverige, utan även ekonomiska migranter och till med terrorister, dömda brottslingar, spioner och krigsförbrytare.

Sverige välkomnar terrorister som Säpo vill utvisa – "vi utvisar inte folk i döden"


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0